Nieuwe tarieven Euronext benadelen kleine beurshuizen

(tijd) - Euronext voert vanaf 1 januari 2004 een nieuwe, eengemaakte tarievenstructuur in voor de aandelenhandel. De kleine Belgische beurshuizen krijgen hogere tarieven aangerekend, aangezien het gunsttarief wegvalt. Het gros van de grote en middelgrote beurshuizen heeft evenwel voordeel bij de nieuwe tarieven.

Euronext harmoniseert vanaf 1 januari 2004 de tarieven voor de aandelenhandel op de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. Euronext Lissabon volgt op 1 oktober 2004. Gisteren kregen de beursleden tekst en uitleg bij de nieuwe, behoorlijk complexe tarievenstructuur.

In het vorige systeem hanteerde Euronext één degressieve tarifering. Leden die minder dan 20.000 transacties per maand uitvoerden, betaalden het maximumbedrag van 1,94 euro per transactie. Voor de kleine beursleden was er wel een gunsttarief. Wie minder dan 10.000 transacties per maand uitvoerde, betaalde 1,05 euro per transactie. Bovendien garandeerde Euronext dat de gemiddelde kostprijs niet hoger zou liggen dan de tarieven die Brussels Exchanges (BXS) tot en met 2000 aanrekende.

Die garantie valt nu weg. Bovendien valt het 'pakket A' voor de kleine beursleden minder voordelig uit dan het vroegere gunsttarief. Voor de eerste 2.500 transacties geldt nog steeds het tarief van 1,05 euro, maar elke transactie daarboven kost 1,35 euro.

Euronext verwacht zelf dat de meeste kleinere leden niet voor het minder gunstige pakket A kiezen en stelt hen een 'light membership' voor. Kleine beurshuizen zijn dan niet langer rechtstreeks lid, maar geven hun orders door via een gespecialiseerde 'broker-dealer' zoals het Rijselse Dubus. Enkele kleinere Belgische beursleden besteedden reeds hun orderstroom uit, de rest volgt nu waarschijnlijk door het wegvallen van het gunsttarief.

Het gros van de leden, 70 procent volgens Euronext zelf, doet evenwel zijn voordeel met de nieuwe tarieven. Het 'pakket B', waar de meeste middelgrote en grote Belgische leden onder vallen, valt gemiddeld zo'n 13 procent voordeliger uit. Een beurshuis met maandelijks 30.000 transacties betaalde met het vorige systeem in principe 1,85 euro per trade, tenzij het tarief op het BXS-niveau van 2000 werd geplafonneerd. Nu is dit slechts 1,04 euro.

Het beurshuis Merrill Lynch becijferde dat Euronext zijn leden globaal een tariefverlaging van 11,5 procent gunt. Daarmee voert de fusiebeurs een charmeoffensief bij de bestaande leden, die een eerste tariefvoorstel in mei als onvoldoende afschoten. Daarnaast hoopt Euronext zijn transactievolumes op te krikken. Beurshuizen die via arbitrage en andere computergestuurde handel grote volumes aanbrengen, krijgen voortaan een apart, extra voordelig tariefpakket. KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud