Nieuwe tegenslag

Reageren? Deel uw mening met ons en andere lezers www.tijd.be/commentaar

Het zit restbank Dexia niet mee. Na de impact van het bankroet van Detroit loopt de verkoop van Dexia Asset Management mis. De nieuwe tegenslag toont hoe moeilijk het parcours is.

Er valt Dexia in dit bewuste dossier weinig te verwijten. Het is de koper, een durfkapitalist uit Hongkong, die uiteindelijk afhaakte omdat er problemen waren bij de financiering van de overname van Dexia Asset Management. Maar het betekent dat de restbank 380 miljoen euro misloopt en de verkoopprocedure nog eens mag overdoen. Op dit moment zit de restbank in de hoek waar de klappen vallen.

De mislukte overname van Dexia Asset Management is zeker niet goed voor de klanten van de fondsbeheerder. In 2011 luidde het nog dat ‘een vloed’ aan kandidaten klaarstond om de fondsbeheerder over te nemen. In september vorig jaar werden exclusieve gesprekken begonnen, die uiteindelijk tot de annulatie van de verkoop hebben geleid. Daarmee blijft de restbank zitten met een activiteit die niet tot de kerntaak behoort. Hoe sneller Dexia Asset Management een nieuwe aandeelhouder vindt, hoe beter. Niet alleen omdat een verkoop geld in het laatje brengt, maar ook omdat het management geen aandacht meer hoeft te besteden aan die activiteit.

De nieuwe tegenslag maakt duidelijk dat voor Dexia nog lang geen veilige haven in de buurt is. De kredietportefeuille van de restbank zit vol potentiële tijdbommen, waarbij ieder incident kan leiden tot een hoger verlies. Vorige week nog waarschuwde het Franse Rekenhof dat de risico’s voor de aandeelhouders, de Belgische en Franse staat dus, nog veertig jaar duren, zolang de laatste lening loopt.

Hoe Dexia in die netelige positie belandde, is genoegzaam bekend. Het grootste probleem is echter dat de weg uit die problemen onvoorspelbaar is. De risico’s die in het verleden zijn opgebouwd, zijn niet controleerbaar. Dat maakt de taak om die risico’s af te bouwen, alleen maar moeilijker.

Merkwaardig genoeg lijken de huidige minister van Financiën, Koen Geens, en de CEO van Dexia, Karel De Boeck, de prangende situatie alleen maar te willen ontkennen, of minstens minimaliseren. Je kan luchthartig over de problemen doen, maar daarmee krijg je de problemen niet weg. En ja, de risico’s verbonden aan Dexia lopen in de miljarden. Dus links en rechts eens 110 miljoen euro of 380 miljoen is dan inderdaad maar een peulschil. Maar wel een peulschil die door de belastingbetaler opgehoest moet worden. Als er problemen opduiken voor Dexia, dan heeft de belastingbetaler, die tenslotte bevoorrecht aandeelhouder is, recht op alle informatie en alle duidelijkheid.

Er is een eenvoudige waarheid als het over het oplossen van problemen gaat. En dat is een probleem erkennen, niet ontkennen. Pas als het probleem duidelijk omschreven is, kan een oplossing uitgewerkt worden. Voor de restbank Dexia valt alleen maar te hopen dat de negatieve nieuwsstroom snel stilvalt. Maar als dat niet gebeurt, heeft het weinig zin om verstoppertje te blijven spelen. Op die manier houden de direct betrokken partijen zichzelf alleen maar voor de gek en houden ze het publiek dom. En dat is geen manier om met een financiële tijdbom van ettelijke miljarden om te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud