NV China bevindt zich op gevaarlijk terrein

Een economische groei van meer dan 11 procent. Wij durven er alleen maar van te dromen, maar zelfs naar Chinese maatstaven is het een spectaculair resultaat. Het nieuwe groeicijfer bevestigt dat China in een razendsnel tempo een economische wereldmacht wordt. China haalde vorig jaar het Verenigd Koninkrijk in en is nu de vierde economie ter wereld.

(tijd) De forse groei van de Chinese economie is goed nieuws, niet alleen voor China maar ook voor de rest van de wereld. Voor Belgische ondernemingen ontstaat een nieuwe belangrijke afzetmarkt. Maar onze bedrijven hebben die enorme mogelijkheden nog niet ten volle benut. De uitvoer naar China stijgt weliswaar, maar bedraagt toch slechts 1 procent van de uitvoer. Te veel Belgische exporteurs beperken hun ambities tot West-Europa. Bovendien profiteert niet iedereen van het Chinese succes. De goedkope Chinese producten vormen een bedreiging voor sommige industriële sectoren. Onder meer de textielnijverheid staat onder zware druk sinds de liberalisering van de textielhandel.

De grote vraag is of de Chinese hoogconjunctuur blijft duren. Dat is niet zeker, want de economie geraakt oververhit en de economische onevenwichten nemen toe. In de eerste plaats leidt de zeer hoge groei van de investeringen tot overcapaciteit in sommige sectoren, waardoor de winsten onder druk staan. Als veel bedrijven hun kredieten niet kunnen terugbetalen, dreigt een bankencrisis. Bovendien vergroot de exportgeleide groei het handelsoverschot en de opwaartse druk op de yuan. De centrale bank probeert de appreciatie van de munt af te remmen door massaal te interveniëren op de wisselmarkt. Maar daardoor groeit de geldhoeveelheid en stijgen de inflatoire spanningen.

Peking nam al enkele maatregelen om de economie af te koelen. De centrale bank verhoogde de rente en legde de kredietverlening van de banken aan banden. Maar die ingrepen hebben amper effect.

Er zijn duidelijk bijkomende ingrepen nodig om een ontsporing van de Chinese economie te voorkomen. De groei van de economische activiteit moet verschuiven van de industrie naar de diensten en van de uitvoer en investeringen naar de consumptie.

Wat kan de overheid doen? Een renteverhoging en een beperking van de bankkredieten zouden de investeringen afremmen. Voorts moet de yuan sneller kunnen stijgen. Het is niet normaal dat het land met de hoogste economische groei ter wereld een munt heeft die nauwelijks sterker wordt. De koersstijging sinds de revaluatie van vorig jaar is onvoldoende. Een duurdere munt is zowel in het belang van het Westen als van China.

Een crash van de Chinese economie is voorlopig onwaarschijnlijk. Maar ook een duidelijke vertraging van de economische groei aan de andere kant van de wereld zou hier niet ongemerkt voorbijgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud