Advertentie

Onbehoorlijk

©mfn online editor import

Door de kadastrale inkomens niet op regelmatige basis te herzien organiseert de overheid de onrechtvaardigheid van de vastgoedbelastingen. Dat is onbehoorlijk bestuur.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaat zijn administratie vragen te berekenen welke inspanningen - financiële en andere - nodig zijn voor een algemene herschatting van de kadastrale inkomens. Maar, voegt hij er meteen aan toe, daar is voorlopig geen geld voor en het is bovendien niet afgesproken in het regeerakkoord. Versta: een herschatting van de kadastrale inkomens is niet voor­meteen.

Het kadastraal inkomen is de geschatte huurwaarde van een woning, appartement of ander vastgoed - ook van gronden. Het vormt de basis voor een groot deel van de vastgoedfiscaliteit in ons land. Maar de huurwaarde evolueert. Ze is afhankelijk van de staat van het gebouw - wordt het goed onderhouden, regelmatig gemoderniseerd? - en van de ligging - een verwaarloosde buurt kan op een bepaald moment weer hip worden, of andersom. Op een nieuwbouwwoning wordt een nieuw kadastraal inkomen geplakt, wie een oud huis renoveert ontsnapt. Daarom moeten de belastingdiensten het kadastraal inkomen op regelmatige wijze herzien.

Maar dat lukt niet. De laatste aanpassing dateert van 1979. Financiën zegt er zich bewust van te zijn dat het kadastraal inkomen vandaag niet meer overeenkomt met de realiteit en dat dat in heel wat gevallen tot een scheefgetrokken situatie leidt.

Dat is een serieuze bekentenis. Toch worden geen initiatieven genomen om dat recht te zetten. Er is wat amateuristisch oplapwerk geweest: sinds 1991 worden de kadastrale inkomens geïndexeerd. En wie op een niet-professionele manier vastgoed verhuurt, wordt in de personenbelasting belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent. Maar aan de scheeftrekking aan de basis is al jaren niets gedaan.

Hoe langer een herschatting van de kadastrale inkomens uitblijft, hoe moeilijker dat wordt, gezien de grote veranderingen in de huurwaarde van heel wat panden die het oplevert. Geen enkele regering heeft zich daar de voorbije jaren aan gewaagd. Onwil, of uit schrik de Belg met de baksteen in zijn maag voor het hoofd te stoten?

Een herschatting van de kadastrale inkomsten is geen onmogelijke opgave. Vroeger kon het wel. Bovendien verandert vastgoed ook regelmatig van eigenaar en beschikt de fiscus op basis van de verkoopakten voor heel wat panden over actuelere waarderingen.

Dat de herziening van de kadastrale inkomens niet gebeurt, is onbehoorlijk bestuur. De overheid organiseert op die manier zelf de onrechtvaardigheid van de vastgoedbelastingen. Als de federale regering de vastgoedfiscaliteit op een of andere manier wil betrekken in de taxshift waarop ze broedt, moet ze er in de eerste plaats voor zorgen dat de basis van de belasting rechtvaardig wordt. En moet ze dus dringend werk maken van een actualisering van de kadastrale inkomens. Sommigen zullen erbij winnen, anderen verliezen. Maar wie verliest, heeft jarenlang ten onrechte een voordeel gehad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud