Ondernemers tegen werkenden? We moeten af van het zwart-witdenken
Internationale fiscale ontwijkingsconstructies wekken niet alleen verontwaardiging op bij de werkenden, ook bij de ondernemers. En ook over een taxshift gaat de polarisering van ondernemers versus werkenden niet op.
Luxembourg Leaks, waarbij bedrijven en vermogenden op een legale manier via Luxemburg hun belastingen konden decimeren, heeft een storm van verontwaardiging veroorzaakt. Van ‘gewone’ mensen die zulke constructies wraakroepend vinden, terwijl zij moeten besparen. Van de vakbonden en de linkse oppositie die meteen alles op een hoopje gooiden en hier en nu een vermogensbelasting eisen. Maar het ‘indignez-vous!’ wordt nu ook gesteund door ondernemers zelf.
De Europese Commissie, zo werd gisteren bekendgemaakt, voert een onderzoek naar Nederland omdat ze de Nederlandse fiscus ervan verdenkt geen enkele andere koffiebranderij dezelfde fiscale gunsten te geven als Starbucks. Ondernemers kwamen zelf in opstand. Billijkheid tussen ondernemingen als doorslaggevend criterium.
Vandaag zegt Michel Moortgat, de topman van de brouwerij Duvel Moortgat, dat het hem stoort dat bepaalde bedrijven - zijn concurrent AB InBev - bijna geen belastingen betalen en zijn bedrijf 30 procent. Die constructies moeten worden aangepakt, vindt hij. En met hem veel ondernemers die de wettelijke mogelijkheid tot internationale belastingroutes schandalig vinden. De vele mazen in het net moeten stap voor stap worden gedicht. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) luidt dezelfde klok. Maar kan België meer doen dan alleen maar zijn verontwaardiging uitroepen?
Moortgat zegt nog meer. Met een meerwaardebelasting heeft hij geen probleem, als de belastingdruk niet stijgt en de belastingen ook ‘beter’ besteed worden.
Een gelijkaardig geluid bij Eric Van Zele (Barco). Twee toonaangevende captains of industry geven aan dat we af moeten van het wij-zijdenken over een taxshift.
Gewone gezinnen tegen vermogenden, werkenden tegen ondernemers. De meeste mensen dragen verschillende petjes. Niet alle ondernemers zijn vermogend. Een flink deel van de werkenden zijn ook spaarders of ‘vermogenden’. Een vermogenswinstbelasting, zoals de Hoge Raad van Financiën die voorstelt, treft ook veel gewone burgers: inkomsten uit hun spaargeld, meerwaarden als ze een woning verkopen...
Het gevaar van de huidige steekvlam is dat die uitmondt in een extra (vermogenswinst)belasting en niet in een fundamentele shift. Dat zou catastrofaal zijn. Een taxshift is enkel en alleen een goede zaak als ons hele belastingsysteem op de schop wordt genomen, en als de totale belastingdruk niet stijgt maar daalt. Niet voor wij of zij, maar voor een breed deel van de bevolking.
Meest gelezen
- 1 Delhaize telt ruim 1.000 winkels na overname Louis Delhaize
- 2 30.000 betogers in Brussel: brandweer valt politie aan, Vooruit-delegatie loopt mee
- 3 Pensioenstaking: 'Je moet het geld ergens halen, maar dat is niet mijn probleem'
- 4 5 favoriete aandelen van Pascale Nachtergaele: 'Deze zorgvastgoedspeler noteert met een korting van 25 procent'
- 5 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?