Advertentie

Onderzoek Spitzer schrikt steenrijke verzekeringsfamilie Greenberg op

(bloomberg/tijd) - Heb je het in de VS over macht in verzekeringsland, dan valt onmiddellijk de naam Greenberg. Hoewel de aanklacht van procureur Elliot Spitzer in eerste instantie gericht is tegen de verzekeringsmakelaar Marsh & McLennan, ligt de naam van de steenrijke verzekeringsfamilie op eenieders lippen. Dat komt omdat drie van de vijf betrokken verzekeraars in het onderzoek van Spitzer geleid worden door een Greenberg. Tot de oudste zoon, Jeffrey, gisteren ontslag nam. Spitzer beschuldigt de verzekeringsbedrijven ervan onrechtmatig commissies betaald te hebben aan verzekeringsmakelaars.

Als het aan de beruchte procureur Elliot Spitzer ligt, wordt de macht van vader Maurice 'Hank' Greenberg en zijn zonen Jeffrey en Evan eerstdaags gebroken. Althans, daar lijkt het op nu de schrik van de financiële wereld in New York zijn zinnen heeft gezet op het uitmesten van de Amerikaanse verzekeringssector. Die zou corrupt zijn door prijsafspraken waar nietsvermoedende klanten de dupe van zijn.

De aanklacht van Spitzer is in eerste instantie gericht tegen Marsh & McLennan, waar tot gisteren Jeffrey Greenberg (53) de scepter zwaaide. De verzekeringsmakelaar zou geheime commissieafspraken gemaakt hebben met vier verzekeraars, waaronder de bedrijven van vader Hank en jongere broer Evan. Hank Greenberg, die inmiddels 79 jaar oud is, is al decennialang de voorzitter en gedelegeerd bestuurder van American International Group (AIG), de grootste verzekeraar ter wereld. Evan Greenberg (49) werd lange tijd beschouwd als de opvolger van zijn vader bij AIG. Tot hij in november 2001 de teugels in handen nam van Ace, een verzekeraar die veel voormalige AIG-bestuurders bevat en gevestigd is op de Bermuda-eilanden.

Hoewel er geen enkele aanklacht loopt tegen de familie Greenberg, spreken sommige analisten al hardop van een familietragedie. Hank Greenberg, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog die in de verzekeringswereld bekend staat als een keiharde bedrijfsleider, pleitte vorige week nochtans voor kalmte. 'We moeten ongeoorloofde praktijen uitroeien, zonder de verzekeringssector zwaar te beschadigen. Als een steenpuist hebt op je arm, ga je toch je arm niet afhakken. Je snijdt de puist weg.'

Maar Greenberg senior, die in de Forbes-lijst van 400 rijkste Amerikanen op nummer 59 prijkt, kon daarmee niet verhinderen dat zijn zoon Jeffrey gisteren het belangrijkste slachtoffer werd van het onderzoek door Spitzer. Na een succesvolle carrière van bijna tien jaar nam Jeffrey Greenberg gisteren ontslag als voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Marsch & McLennan. Een verrassing was dat overigens niet. Spitzer had achter de schermen laten weten dat hij Jeffrey Greenberg liever zag vertrekken bij Marsh. De procureur van de staat New York wou in geen geval met de man onderhandelen, waardoor diens positie de voorbije dagen onhoudbaar werd.

Bij Marsh wordt Jeffrey Greenberg nu vervangen door Michael Cherkasky (54). Pikant detail is dat Cherkasky in de vroege jaren 90 nog de baas was van Spitzer, toen die als advocaat werkte in het kantoor van openbare aanklagers van het district Manhattan. De machtswissel bij Marsh leek dinsdag meteen effect te hebben. In een persbericht liet het kantoor van Spitzer weten dat er geen plannen zijn om de opgejaagde verzekeringsmakelaar ook strafrechtelijk te vervolgen.

De koers van het aandeel Marsh & McLennan is de afgelopen twee weken in elkaar gestort. Voor de interventie van procureur Spitzer koerste het aandeel nog rond de 45 dollar, in de dagen daarna zakte de koers tot een voorlopig dieptepunt van 24,10 dollar. Door de toenemende geruchten over het vertrek van Jeffrey Greenberg, herstelde het aandeel zich de afgelopen dagen. De officiële bevestiging van het ontslag door Marsh & McLennan duwde het aandeel dinsdag om 18.30 uur ruim 6,6 procent hoger tot 28,17 dollar.

De ogenschijnlijk kordate aanpak van de crisis bij Marsh & McLennan is daar wellicht niet vreemd aan. Zo maakte Cherkasky gisteren bekend dat de verzekeringsmakelaar permanent afziet van commissies door verzekeraars om conflicten met klanten te vermijden. Tegelijk richt Cherkasky een speciale compliance-afdeling op, die rechtstreeks rapporteert aan hemzelf en het auditcomité. Daarnaast opent de verzekeringsmakelaar een telefoonlijn voor de behandeling van ethische klachten.

Cherkasky besliste verder om alle commissiestromen en inkomstenbronnen openbaar te maken voor de buitenwereld en de klanten. 'Wij willen een model worden voor de verzekeringsindustrie, die sterk zal veranderen. Commissies voor het aanbrengen van klanten zullen overal in de sector onherroepelijk verbannen worden', voorspelt de nieuwe topman van Marsh & McLennan.

Nico TANGHE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud