Onkelinx erkent lamentabele opvang gedetineerden

(belga/tijd) - De situatie van geïnterneerden in ons land is onaanvaardbaar. Dat erkende de federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), gisteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Zij bevestigt de wantoestanden die het Internationaal Observatorium van de Gevangenissen (OIP) woensdag aanklaagde in een rapport. Ze beloofde tegen juni maatregelen te nemen. In Vlaanderen wil de minister een gespecialiseerd centrum voor 400 geïnterneerden openen.

Het OIP, een Waalse niet-gouvernementele organisatie, maakte woensdag zijn rapport over de internering in België wereldkundig. Dat was bijzonder kritisch over de behandeling van geïnterneerden in ons land. Geïnterneerden zijn mensen die criminele feiten pleegden, maar die niet in de gevangenis kunnen worden opgesloten omdat ze mentaal niet in orde zijn.

Het OIP heeft vooral kritiek op de overbevolking, het personeelstekort, de bouwvallige lokalen en de onvoldoende omkadering. Daarnaast klaagt het OIP aan dat beschuldigden vaak geïnterneerd worden in een psychiatrische afdeling, in afwachting van hun verschijning voor de commissie voor sociaal verweer. Die commissie beslist in welke instelling voor sociaal verweer de betrokkene wordt opgenomen. De overgangsperiode tussen de verschijning voor de commissie en de overplaatsing naar zo'n instelling duurt echter acht tot vijftien maanden. In afwachting blijft de beschuldigde op de psychiatrische afdeling van een gevangenis.

In antwoord op vragen van Geert Bourgeois (N-VA) en Yolande Avontroodt (VLD) erkende minister Onkelinx het probleem. 'Het rapport vertelt de waarheid. De situatie is onaanvaardbaar', verklaarde ze. Onkelinx gaf ook toe dat het in Vlaanderen nog veel slechter is gesteld dan in Wallonië. Het zuiden van het land beschikt over drie gespecialiseerde centra: in Doornik, Bergen en Paifve. Vlaanderen heeft geen enkele gespecialiseerde instelling voor geïnterneerden, waardoor Vlaamse geïnterneerden altijd terechtkomen in de psychiatrische afdeling van de gevangenis. Onkelinx beloofde gisteren een Vlaamse instelling voor 400 geïnterneerden. Om daarvoor te zorgen, nam ze contact op met minister Didier Reynders (MR), die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen.

Daarnaast stipte Onkelinx aan dat ook de gezondheidszorg voor de gevangenen en de geïnterneerden dringend moet verbeteren. Ze startte daarom overleg op met de departementen Volksgezondheid en Sociale Zaken. De minister gaat ook overleg plegen met de gemeenschappen. Onkelinx hoopt tegen juni met voorstellen op de proppen te komen.

GDC

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud