Advertentie
Advertentie

Onverwerkt

©mfn online editor import

Als het Nederlandse arrest tegen Ageas iets leert, dan is het wel dat het Fortis-verleden allesbehalve verwerkt is. En dat Ageas daar nog lang mee zal worstelen.

De koersreactie van de verzekeraar Ageas op het arrest van het gerechtshof in Amsterdam was treffend. Het aandeel kelderde, maar de uitschieters waren fors: de markt kon maar moeilijk inschatten hoe groot de impact was. Beleggers verenigd in FortisEffect kregen van de rechtbank gelijk dat Fortis hun had voorgelogen over de financiële gezondheid van het concern. Alle beleggers kunnen nu een schadeclaim indienen. Wat dat Ageas zal kosten, is onduidelijk. Maar los nog van het prijskaartje is in de markt opnieuw onzekerheid geslopen over de opvolger van het ter ziele gegane Fortis.

Die onzekerheid is niet verwonderlijk. Het Fortis-debacle leidde tot een dozijn rechtszaken, waarvan de meerderheid tegen Ageas. In Nederland is uiteindelijk vrij snel recht gesproken. Sneller alvast dan in België, waar de burgerlijke rechtszaken moeten wachten tot het strafonderzoek is afgerond. Het is onduidelijk hoever dat onderzoek staat, want verschillende partijen hebben bijkomende onderzoeksdaden gevraagd en dat rekt de hele zaak nog maar eens.

Advertentie

Goedschiks of kwaadschiks zal Ageas dus nog geruime tijd in de schaduw van Fortis moeten leven. Schoon schip maken is onmogelijk zolang het juridische kluwen niet is afgewonden. Bovendien valt niet te becijferen hoeveel het de onderneming zal kosten.

Voor beleggers die geld hebben verloren bij de ondergang van Fortis is het Nederlandse arrest natuurlijk goed nieuws. Zij kunnen waarschijnlijk op zijn minst een deel recupereren. Ook Belgische beleggers kunnen van het arrest profiteren. Ook al is het onduidelijk hoeveel Ageas hun zal moeten vergoeden.

Voor Ageas is het geen goed nieuws. En voor de aandeelhouders van de verzekeraar is het de voorbode van meer onheil. Bovendien bestaat een dubbelzinnige situatie bij de Ageas-aandeelhouders. De helft van hen zijn ‘nieuwkomers’, aandeelhouders die zijn ingestapt na de val van Fortis in 2008. Zij zullen met lede ogen moeten aanzien hoe hun bedrijf in de geldbeugel moet tasten en zich afvragen hoelang dat verleden de verzekeraar nog blijft achtervolgen.

Voor alle partijen zou het een goede zaak zijn als het dossier Fortis zo snel mogelijk wordt afgerond. Dan weet iedereen - het bedrijf, maar ook de nieuwe en de oude aandeelhouders - waar hij aan toe is. Maar dat is een vrome wens. De Belgische gerechtelijke molen maalt ontzettend traag, zeker bij financiële dossiers. Dat vergroot de onzekerheid, wat nooit goed is voor een beursgenoteerd bedrijf.

Het Fortis-debacle heeft ons financiële systeem een enorme klap toegebracht. Het ziet ernaar uit dat de naschokken nog lang voelbaar blijven. Niet alleen door de aangerichte financiële schade, maar ook door de trage afwikkeling. De verwerking van het verleden duurt zo nodeloos lang.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.