Ook afgezwakte genocidewet gaat VS nog te ver

(tijd) - Zelfs de afgezwakte versie van de genocidewet, waarover de paarse regeringsonderhandelaars onlangs een akkoord bereikten, gaat de VS nog te ver. De Amerikaanse regering blijft een automatische immuniteit voor VS-burgers eisen. Het lijkt erop dat Verhofstadt II een nieuwe pijnlijke knieval wacht. Het MR-boegbeeld Louis Michel ziet zijn kansen om zichzelf op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken nog meer in gevaar komen.

Officieel wachten de VS met hun reactie tot ze de uitgeschreven tekst van het nieuwe wetsontwerp krijgen. De nieuwe paarse meerderheid wil het toepassingsgebied van de wet beperken tot Belgen of personen die in België verblijven. Enkel onderdanen van landen waar geen eerlijk proces mogelijk is, kunnen vervolgd worden. Maar de Amerikaanse correspondente van de VRT-televisie zei gisteren uit goede bron vernomen te hebben dat de Amerikaanse president, Georges Bush, en de minister van Landsverdediging, Donald Rumsfeld, al uitgemaakt hebben dat ook de nieuwe versie voor hen onaanvaardbaar is.

Ze maakte gewag van drie rapporten die opgesteld werden door experts van het VS-ministerie van Buitenlandse zaken, het Pentagon en de Nationale Veiligheidsraad. Minstens twee daarvan zouden zeer kritisch blijven. Vooral het feit dat de voorzitter van het Hof van Beroep nog altijd een grote autonomie krijgt bij het aanvaarden van klachten, schiet de Amerikanen in het verkeerde keelgat. Zij dringen aan op een automatische immuniteit voor VS-burgers.

De woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken erkende gisteren dat de VS een 'fiche met technische opmerkingen' bezorgd hebben. Over de inhoud wou hij niets kwijt. Maar in kringen van regeringsonderhandelaars werd bevestigd dat de VS inderdaad bij hun eis voor automatische immuniteit blijven. Het inwilligen van het verlanglijstje zal 'nog een serieuze bijsturing' vergen, klonk het.

De woordvoerder van premier Verhofstadt relativeert het probleem dan weer. Volgens hem is de Amerikaanse analyse gebaseerd op voorbijgestreefde gegevens.

Ondertussen kan de vraag gesteld worden in hoeverre het een merkwaardig toeval is dat het nieuws over het nieuwe Amerikaanse veto bekendraakte op het moment dat de paarse onderhandelaars hun ultieme onderhandelingsnacht ingingen. Voor het MR-boegbeeld Louis Michel komt de timing in elk geval zeer ongelegen. Zijn persoonlijke woordvoerder zei gisteren dat Michel nog altijd kandidaat blijft om zichzelf op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken. Maar de geruchten over een wissel op het departement worden steeds hardnekkiger.

IB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud