Oorlogsmist

©Sofie Van Hoof

Een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oekraïne is verder af dan ooit. Toch kunnen wapens nooit een permanente vrede opleveren tussen Oekraïne en de Russische buur.

De bekende militaire strateeg Carl von Clausewitz introduceerde al in de 19de eeuw het begrip ‘Nebel des Krieges’. De ‘oorlogsmist’ waarbij met onvolledige informatie over de sterkte en strategie van de tegenstander, snelle beslissingen genomen moeten worden. Beslissingen die later soms fataal blijken te zijn.

Met het ‘binnendringen’ van Russische troepen in het zuiden van Oekraïne is een nieuwe fase in het conflict bereikt. Oekraïne spreekt van een ‘invasie’ en smeekt het Westen om ‘krachtdadige hulp’. De manifeste aanwezigheid van Russische militairen op Oekraïense bodem komt amper twee dagen na de mislukte vredesbesprekingen tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Petro Porosjenko.

Het signaal uit het Kremlin is ondubbelzinnig. De boodschap is dat de Russische separatisten in het oosten van het land niet in de steek zullen worden gelaten. Dat Oekraïne met andere woorden een militaire overwinning op het terrein mag vergeten. Al verklaarde Porosjenko nog manhaftig dat de situatie in het oosten van zijn land ‘onder controle’ is, in de gegeven omstandigheden is dat op zijn minst een overstatement.

Daarnaast toont het Kremlin ook aan het Westen hoe ver het wil gaan om de banden met het Russische deel van Oekraïne te bewaren. En hoe belangrijk een neutraal Oekraïne is voor Rusland.

Ten slotte is het puur een test om te weten wat de westerse reactie zal zijn. De NAVO mag dan stoere taal spreken en dreigen met verhoogde troepensterkte in de Baltische staten en Polen, dat zal op het terrein in Oekraïne niets veranderen. De Europese leiders mogen hun bezorgdheid uiten en Poetin zwaar veroordelen, de man in het Kremlin zal er het zijne van denken. Zelfs als de economische sancties voort worden uitgebreid, zal het Russische antwoord beslist meer tegenmaatregelen zijn.

De NAVO en de Europese Unie hebben noch een mandaat, noch de middelen om militair in te grijpen. De VN-Veiligheidsraad is een onmachtig instrument door het Russische veto. De VN zijn overigens al lang een machteloze instelling die bij geen enkel groot conflict nog invloed kan uitoefenen.

Porosjenko hoopte door de militaire successen in de zomer misschien op een militaire overwinning en daardoor op een sterke onderhandelingspositie met Moskou. Die hoop blijkt nu ijdel. De onderhandelingspositie van de Oekraïense president is verzwakt. Zijn aanwezigheid op de EU-top eind deze week en op de NAVO-top volgende week speelt in de kaart van de Russische propaganda om hem als marionet van Europa af te schilderen.

In de oorlogsmist van een nieuwe Koude Oorlog blijft de diplomatie de enige uitweg uit dit conflict. Dat vergt moed en eerlijkheid aan beide zijden. Op dit moment ontbreekt dat totaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud