Op het Fortis-slagveld

Er was een tijd dat regeringen vielen over communautaire twisten zoals Voeren of Brussel-Halle-Vilvoorde. Vandaag beleven we andere tijden. De politieke splinterbom die nu voor nervositeit in de Wetstraat zorgt, heet Fortis.

(tijd) - De reden daarvoor is simpel. Het is de federale regering zelf die de twee dossiers voor elkaar heeft ingeruild. Omdat hij geen stap vooruit kwam in zijn verkiezingsbelofte een grote staatshervorming te forceren, evacueerde toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) de communautaire gesprekken naar de deelstaten. Zo had hij de handen vrij om de economische problemen aan te pakken, wat aanvankelijk ook niet lukte. Het enige moment waarop hij wel van vriend en vijand lof kreeg, was eind september, na het eerste reddingsweekend van Fortis. Dat was een welkome meevaller. Slechts enkele dagen eerder had CD&V op een congres in Brussel de breuk van het kartel met de
N-VA doorgespoeld. En de bittere smaak daarvan is nog steeds niet verdwenen, zoals de opstandige CD&V-burgemeesters deze week lieten verstaan.

De redding van Fortis gaf Leterme zijn eerste en enige week waarin de dingen wel vlotjes liepen. Dat maakte van Fortis  meteen het dossier waarop de federale regering zichzelf aan haar schoenveters uit de modder wilde trekken.
Dat mislukte, zoals we nu weten. Leterme ging, Herman Van Rompuy (CD&V) kwam. En al die tijd is Fortis op de regeringstafel gebleven. Dat doet het meer dan ooit na de algemene vergadering van de Fortis-aandeelhouders van woensdag, waar ze beslisten dat de regering het maar moet oplossen.

Maar het gaat over meer dan dat. Zo is er nog steeds de parlementaire onderzoekscommissie die moet bekijken of het kabinet-Leterme en het kabinet-Vandeurzen de grenzen van de scheiding der machten hebben overschreden. CD&V wil die commissie gebruiken om Leterme ‘wit te wassen’ en volop te kunnen herlanceren bij de verkiezingen van juni. Maar nu moet zelfs CD&V-minister Stefaan De Clerck toegeven dat de parlementaire onderzoekscommissie wellicht voor problemen zorgt bij het gerechtelijk onderzoek naar dezelfde feiten.
In diezelfde commissie wordt ook de strijd om het marktleiderschap in Wallonië gestreden tussen de PS en de MR van Didier Reynders. Het Fortis-dossier is politiek dynamiet voor de regering-Van Rompuy.

Wat moet ze doen als het budget ontspoort omdat de rommelkredieten van Fortis niet worden afbetaald? Zadelt ze de aandeelhouders nog met een deel van de lasten op, of legt ze die allemaal op de schouders van de belastingbetaler? En slaagt Van Rompuy erin te verhinderen dat de PS en de MR hun Waalse electorale oorlog op het slagveld van Fortis beginnen uit te vechten?

Fortis was aanvankelijk de uitweg uit de communautaire impasse. Nu is de bank een politiek dossier van schietgeweren en wolfsklemmen. En wat meer is: de vraag ontwijken en gewoon overgaan tot de orde van de dag, zoals zo vaak is gebeurd in communautaire dossiers, zal deze keer niet lukken.

Bart Haeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud