Opnieuw strijd

Jean Vanempten, senior writer ©Sofie Van Hoof

Het debat tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn uitdager Mitt Romney bracht opnieuw vuur in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Zoals bij de meeste verkiezingen valt de beslissing pas vlak voor de meet. In dat opzicht kwam het televisiedebat tussen de tenoren om het Amerikaanse presidentschap precies op tijd. Mitt Romney had zich tijdens de campagne herhaaldelijk in de problemen gebracht en keek aan de vooravond van het debat tegen een behoorlijke achterstand in de peilingen aan.

De verrassing van woensdagavond lag niet zozeer in het strijdlustige karakter van Romney, maar eerder in het zwakke verweer van de zittende president. Romney gebruikte met gemak de al bij al niet zo overtuigende verwezenlijkingen van Obama om in de aanval te gaan.

Obama verloor zich in technische uitleg en weinig overtuigende replieken. Dat is verwonderlijk voor iemand die vier jaar geleden letterlijk uit het niets als een komeet de Amerikaanse politiek bestormde. Als Obama het vier jaar geleden heeft gewonnen, was dat vooral te danken aan zijn sterke verbale kracht.

Even opmerkelijk is dat Obama het naliet de gaten in het programma van Romney bloot te leggen, iets waar hij in de verkiezingscampagne zelf meer dan overvloedig gebruik van maakt. Noch de minachting van Romney voor de ‘47 procent van de bevolking’, noch diens con­fuse begrotingsvoorstellen kreeg Obama boven tafel.

Na maanden in de rol van underdog geduwd te zijn, slaagde Romney erin de rollen om te draaien. Hij wist handig te ontwijken wat zijn alternatieven nu echt zijn, maar pinde Obama vast op zijn presidentschap.

Romney wint de eerste van de drie debatten die de twee kandidaten aangaan. Met zijn overwinning krijgt de campagne weer wat meer reliëf. Dat ontbrak tot nu toe duidelijk omdat Romney gevangen zat tussen blunders en het vertrouwen van de Republikeinse achterban dat hij nog niet volledig gewonnen had.

De Republikein keert spectaculair terug in de race en dwingt Obama zijn huiswerk beter te maken. De president kan zich geen tweede debat zoals het eerste veroorloven.

Geen enkele verkiezing waar ook ter wereld is meer gemediatiseerd dan de Amerikaanse presidentsverkiezing. De televisiedebatten speelden in het verleden vaak een beslissende rol in de duels tussen de kandidaten. Dat zal nu niet anders zijn.

Het deel van de Amerikaanse kiezer dat zijn mening nog moet vormen, zal dat doen op basis van de afgemeten rechtstreekse confrontatie tussen beide kandidaten.

Een televisiedebat zegt niets over de capaciteiten van een kandidaat, maar alles over zijn charisma en zijn manier om zijn gelijk te verkopen. Op dat vlak is de eerste ronde duidelijk voor Romney. Dat moet het Republikeinse kamp moed geven.

De onverwachte uitkomst van dat eerste debat heeft nog een bijkomend voordeel. Obama zal alles op alles zetten om de volgende twee debatten naar zich toe te trekken. Op die manier komt er nog een boeiende slotfase aan een eerder lusteloze campagne. En worden de nieuwshongerige media op hun wenken bediend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud