Opties

Jean Vanempten ©mfn online editor import

De snelle escalatie van het conflict in Oekraïne beperkt steeds meer de opties. De weg naar een diplomatieke oplossing lijkt afgesloten door de militaire operatie van Rusland op de Krim, terwijl het Westen geen militaire interventie overweegt. Ondanks de oproepen van Kiev.

Een gewapend conflict in het centrum van Europa lijkt inderdaad niet de weg om uit de huidige situatie te geraken. De felle reactie van Rusland op de Krim wijst erop dat Moskou onder geen beding de weg naar de zee laat afsluiten. Blijkbaar had niemand in Kiev of het Westen rekening gehouden met de strategische overwegingen die meespeelden. Het resultaat is dat Oekraïne stilaan voor een afscheuring staat, dan wel een soort schimmige schijnoorlog waarbij het hele land verder uit elkaar valt.

Uiteindelijk zijn er niet veel scenario’s meer denkbaar voor Oekraïne. Ofwel speelt Rusland het spel heel hard en maakt het van Oekraïne een soort Georgië waar het er ook zonder veel boe of bah, en met de nodige protesten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en elders, voor zorgde dat het zijn belangen kon vrijwaren.

Het alternatief is een scheiding op zijn Tsjechisch waarbij twee gebieden ontstaan. Uiteindelijk misschien de eenvoudigste oplossing, maar één die niemand wil.

Want iedereen zegt de grenzen van Oekraïne te willen erkennen, maar niemand durft te zeggen dat dit een verregaand compromis inhoudt, waarbij de rechten van oost en west behouden blijven. Dat diplomatieke overleg ligt momenteel volledig stil. En in het huidige klimaat is dat soort leefbaar compromis nog zéér ver weg.

Zolang Rusland op muitende officieren in de Krim en de meerderheid van de bevolking daar kan steunen, zal het zijn aanwezigheid daar niet afbouwen. En dreigende oorlogstaal maakt daar weinig indruk op.

De VS dreigen nu met een economische boycot, naast het boycotten van de G8. We willen wel aannemen dat president Vladimir Poetin het vervelend vindt om geen gastheer te mogen spelen voor de G8, maar uiteindelijk ligt daar niemand van wakker. Economische sancties tegen Rusland. Het is een gevaarlijke kaart. Oekraïne bijvoorbeeld leeft van het Russische gas, Europa heeft een kwart van dat gas nodig. Ook hier zouden de genomen maatregelen als een boomerang kunnen terugkeren.

De opties raken stilaan op. Het is tijd om te onderhandelen en niet via de publieke tribune, zoals het Westen blijkbaar nog steeds verkiest. Dit soort oorlogen win je niet in de publieke opinie maar op het terrein.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud