Redacteur Politiek

De strijd tegen het virus gaat de goede kant op. Het grootste gevaar wordt een te vroege overwinningsroes die alles weer op losse schroeven zet.

De nederlaag is een wees, de overwinning heeft vele vaders. In de politiek herken je succes daarom aan het aantal mensen waardoor het wordt geclaimd. Dat in aanloop naar het Overlegcomité van dinsdag zowel de federale regering al perspectief gaf over het heropenen van de tweede helft van de festivalzomer en Vlaams minister-president Jan Jambon een exitplan wereldkundig maakte, is daarom goed nieuws.

Het wordt bovendien ondersteund door de dagelijkse coronacijfers, die de goede kant blijven uitgaan, al neemt de snelheid van de verbetering wat af. 'We zijn het virus aan het verslaan', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) afgelopen weekend.

En zo voelt het ook. De vermaledijde avondklok behoort tot de geschiedenis. Winkelen kan weer zonder afspraak. Op een terras kan opnieuw een pint gedronken worden. En voor alle scholieren kunnen de middelbare scholen weer open.

Het roept de vraag op in welke versnelling het coronabeleid moet schakelen om de weg in te slaan naar het rijk der vrijheid. Iedereen wil op die bestemming raken, maar het gevaar dreigt dat door te veel ongeduld de deuren van dat rijk alsnog dichtklappen. Er is nog veel onduidelijkheid over de Indiase variant van het coronavirus. Evenmin kennen we de gevolgen van het toenemende contact in scholen, winkels en horecaterrassen.

Hoe beheer je zoiets? Om te beginnen door de grote les van de coronarespons te blijven huldigen: snel reageren, strak leiderschap, consistente uitvoering van maatregelen en wegblijven van politieke polarisatie. Het is niet makkelijk, maar het is nodig.

Het is belangrijk om criteria te geven voor verdere versoepelingen, en niet alleen maar data. Daarom is het verstandig dat het Vlaamse exitplan voor iedere verdere versoepeling voorwaarden stelt: maximaal 150 hospitalisaties in juni bijvoorbeeld, alsook een eerste prik voor alle risicopatiënten en 65-plussers.

Een tweede uitdaging wordt het beheren van de collectieve emotie, die bij sommigen binair werkt: van 'in uw kot blijven' naar uitbundig limietloos feesten. Hoe lastig het is dat te temperen was afgelopen weekend te merken in het Brusselse Elsene. Als eerste reactie op het lossen van de teugels is zo'n massa-event misschien ergens nog wat te begrijpen. Maar als de versoepeling van de coronamaatregelen echt moet werken, zal het met meer tussenstappen en in een trager tempo moeten gebeuren.

Ten slotte blijft het belangrijk te beseffen dat dit niet voorbij is. Het beleid werpt vruchten af, maar het is niet perfect. Er valt nog altijd winst te boeken. Zo'n winst zou kunnen zijn dat alle leerkrachten vaker getest worden of dat de capaciteit van testcentra zo wordt opgedreven dat de apotheektests kunnen worden vervangen door steviger varianten. Misschien valt nog winst te boeken tegen de Indiase variant of tegen andere besmettingen die met internationale reizigers binnenkomen, al is het maar door verplichte quarantaine in de buurt van de luchthaven te organiseren.

Misschien valt elders nog winst te rapen. Het blijft nodig. Het is aan het lukken, maar de match is nog niet gespeeld.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud