Paars-groen probeert Iraaks spook te verjagen

(tijd/belga) - Geen van de meerderheidspartijen staat te trappelen om van Irak een verkiezingsthema te maken. Dat bleek de afgelopen dagen, nadat bevestigd werd dat de Verenigde Staten ons land wel degelijk gebruiken als transitland voor hun militaire opbouw in de Golf. Volgens het kabinet van Defensie moeten de VS ons land wel informeren over dergelijke transporten, maar is er geen toestemming nodig.

Een weinig doordachte fax van het ministerie van Defensie en het vranke antwoord erop van de Sint-Niklase burgemeester, Freddy Willockx (sp.a), zorgden ervoor dat de dreigende oorlog tegen Irak dit weekend opnieuw politiek voorpaginanieuws werd. Door het verzoek aan Willockx om zijn politie te laten patrouilleren rond het militaire kwartier Westakkers en het vlakbij gelegen hotel Beveren werd bevestigd wat de vredesbeweging al een tijdje beweert: de VS gebruiken België als doorvoerland voor de militaire opbouw tegen Irak.

Dat valt ook te lezen op de website van Stars & Stripes, een Amerikaans militair dagblad. Ongeveer 800 Amerikaanse soldaten die in het Duitse Vilseck gelegerd zijn, vertrekken de komende dagen via Antwerpen naar de Golf. Het gaat om soldaten van een geniebataljon die 250 treinwagons met materiaal begeleiden. Een voorhoede van het bataljon logeert in hotel Beveren. Eén trein met materiaal kwam gisterenmorgen al aan in het Antwerpse Vrasenedok. In totaal worden er tien treinen verwacht. Het transportschip vertrekt waarschijnlijk woensdag. Bij de bewaking werd ook een klein contingent Belgische para's ingeschakeld. Eerder had de federale minister van Defensie, André Flahaut (PS), nochtans gezegd dat de Amerikanen zelf voor de bewaking van het materiaal zouden instaan.

De woordvoerder van Flahaut herhaalde gisteren dat de VS ons land enkel moeten informeren over dergelijke transporten. Dat is donderdag gebeurd. Maar een formele toestemming is niet nodig, stelt woordvoerder Nick van Haver. 'Volgens samenwerkingsakkoorden die binnen de NAVO afgesloten zijn, mogen de VS dit soort logistieke operaties vrij uitvoeren.'

De woordvoerder verwees voor meer informatie over het transport door naar het operationele NAVO-hoofdkwartier (SHAPE) in Casteau. Maar een SHAPE-woordvoerder zei gisteren 'van niets te weten'. 'De NAVO heeft niets te maken met die transporten. Dit is een louter Amerikaanse aangelegenheid.'

De vredesbeweging stelt vragen over de grondslag voor de transporten. Volgens het Forum voor Vredesactie gelden de NAVO-verdragen enkel voor de bevoorrading van de NAVO-troepen. Ludo de Brabander, de woordvoerder van het Anti-Oorlogsplatform Irak, zegt dat België nu meewerkt aan de voorbereiding van een VS-oorlog tegen Irak, zonder dat er sprake is van een VN-mandaat. Een vijftigtal vredesmilitanten voerde gisterennamiddag actie aan het Beverse hotel. Ze eisten als 'vredesinspecteur' toegang, maar een klein legertje politieagenten verhinderde dit.

De vredesbeweging voert vooral de druk op de sp.a en Agalev op. Die hebben allebei de beginselverklaring van het antioorlogsplatform ondertekend. Daarin wordt logistieke steun aan de voorbereiding van de oorlog expliciet afgewezen.

Sp.a-kamerfractieleider Dirk van der Maelen zegt dat de bilaterale verdragen tussen België en de VS dit soort logistieke operaties waarschijnlijk mogelijk maken. 'Ik voel me daar slecht bij, maar wat kunnen we ertegen doen?' Van der Maelen rekent vooral op een Europees vredesinitiatief. Het Griekse voorzitterschap kondigde vorige week al aan, dat zo'n initiatief er komt.

De oppositie grijpt Irak aan om te proberen paars-groen toch nog uit verband te spelen. CD&V-kamerlid Pieter de Crem gaat premier Guy Verhofstadt interpelleren over de rol die ons land speelt bij de Amerikaanse militaire opbouw. De cdH van Joëlle Milquet riep de regering gisteren op 'krachtig te mobiliseren ten einde de oorlog te vermijden' in plaats van zich op 'pathetische wijze' bezig te houden met het feit om men nu voor of tegen de oorlog is.

IB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud