Redacteur Politiek

Een regering met de PS en de N-VA zal beide partijen naar hun limieten duwen. Een regering zonder de N-VA dreigt hetzelfde te doen met het hele land.

Als voor een federale regering niet wordt onderhandeld met de twee grootste partijen in Vlaanderen, het Vlaams Belang én de N-VA, wordt 46 procent van de Vlaamse kiezers uitgesloten. En dat zet de deur open naar een meerderheid voor die twee partijen in 2024.

Dat is althans de logica die Georges-Louis Bouchez, sinds vrijdagavond de nieuwe voorzitter van de MR, uit de doeken deed in zijn missionstatement voor die verkiezingen. Volgens hem moet de MR nog altijd eerst proberen de N-VA én de PS aan tafel te krijgen.

Het toont hoe moeilijk het paars-groene avontuur ligt, dat deze week Open VLD onder hoogspanning zette. Het begon met Bart Somers, die opperde dat iedereen weet dat de N-VA toch niet wil besturen. Daarna bleek dat de liberale basis paars-groen niet overweldigend steunt.

Terug naar af

Daarop volgde een vergadering met alle Kamerleden - voorzitster Gwendolyn Rutten inbegrepen - waarna werd gezegd dat ‘iedereen het erover eens is dat de nota van informateur Paul Magnette geen basis is voor onderhandelingen’. Een paars-groen schot voor de boeg en terug naar af.

Het is pas het begin van een langere strijd. De Wetstraat is nerveuzer dan de vorige weken. Iedereen raakt het erover eens dat informateur Paul Magnette op de limieten van zijn opdracht stuit. Er wordt zelfs rekening mee gehouden dat hij vervroegd zijn opdracht neerlegt. En dus dringt de vraag zich op wat volgt. En de twee opties blijven wel degelijk open: met de N-VA of zonder.

Er wordt rekening mee gehouden dat informateur Paul Magnette vervroegd zijn opdracht neerlegt. En dus dringt de vraag zich op wat volgt.

Waarom is het zo moeilijk? Door te verwijzen naar de onmogelijke verkiezingsuitslag heeft Bouchez het nog eens uitgelegd. In Vlaanderen heeft de kiezer de Zweedse partijen doen verliezen, maar ze nog altijd een meerderheid van de stemmen gegeven. Er is nog altijd een helder mandaat om het beleid voort te zetten, ondanks Zweedse tekortkomingen zoals het gat in de begroting. Aan Franstalige kant geldt het omgekeerde. Daar is de PS incontournabel.

Het toont, na het stratego van deze week, waarom paars-groen zo moeilijk blijft: de Vlaamse liberalen, socialisten en groenen hebben 29 zetels in de Kamer. De N-VA, het Vlaams Belang en CD&V hebben er 54. Met dat wankel mandaat van de kiezer moet voor 11 miljard euro aan belastingen en besparingen worden gezocht. Dat vooruitzicht doet de nieuwe MR-voorzitter vrezen voor de totale blokkage in 2024.

Het paars-groene mandaat kan breder worden gemaakt door CD&V aan boord te nemen. Maar ook dan is er nog geen Vlaamse meerderheid. En verdwijnt de paars-groene ethisch-progressieve agenda. En CD&V moet nog willen.

Een regering met de PS en de N-VA zal, zelfs met de belofte van een staatshervorming, beide partijen naar hun limieten duwen. Een regering zonder de N-VA dreigt hetzelfde te doen met het hele land.

De rollercoaster van de voorbije week zette het dilemma nog eens op scherp. Een regering met de PS en de N-VA zal, zelfs met de belofte van een staatshervorming, beide partijen naar hun limieten duwen. Een regering zonder de N-VA dreigt hetzelfde te doen met het hele land.

Lees verder

Gesponsorde inhoud