Partijvoorzitters moeten zich persoonlijk smijten

algemeen hoofdredacteur

Formateur Bart De Wever doet de komende dagen met een saneringsplan van 20 miljard een nieuwe poging om te landen met Arizona. Komt de coalitie er, dan kan ze alleen slagen met de sterkste mensen van elke partij aan boord. Zichzelf profilerende schoonmoeders aan de zijlijn doen meer kwaad dan goed.

Sinds Bart De Wever (N-VA) na de verkiezingen van 9 juni een federale regering op de been probeert te brengen, is de context in en rond ons land alweer serieus veranderd, en helaas niet ten goede.

In België zwelt de crisis in de maakindustrie, de auto- en de retailsector aan. Collectieve ontslagrondes zijn schering en inslag, en er zijn er nog een aantal in voorbereiding.

Advertentie

Rondom ons land is het ook kommer en kwel. In Duitsland heeft bondskanselier Olaf Scholz er het bijltje bij neergelegd en in Frankrijk heeft een pact tussen de twee extremen ertoe geleid dat premier Michel Barnier alweer mag stoppen nog voor hij goed en wel begonnen was. Barnier had een besparingsplan, wou doen wat moest, maar een combinatie van links en het Rassemblement National stak daar een stokje voor. En om het plaatje compleet te maken: in Nederland is de regering-Schoof, door Geert Wilders in het zadel gehesen, allerminst met glans en glorie uit de startblokken geschoten.

Als de voorzitters zelf in de regering stappen, zou dat het mooiste bewijs zijn dat ze de ernst van de toestand begrijpen.

Het politieke en economische moeras waar Frankrijk en Duitsland zich in bevinden, maakt heel Europa zompig. Frans president Emmanuel Macron probeert als een duivel in een wijwatervat nog bij te sturen de komende dagen en weken. Maar de lokroep van de extremen is zo groot dat een werkbare meerderheid, die doet wat moet gebeuren in deze economisch zorgwekkende tijden, niet langer mogelijk is.

In ons land zou de politieke situatie anders kúnnen zijn. De verrassing van 9 juni was dat er tegen de peilingen in een kiesuitslag uit de bus kwam die net wel werkbare meerderheden opleverde. Dat zowel de extreemlinkse als extreemrechtse uiteinden niet groot genoeg waren om wat dan ook te blokkeren. En dat in het zuiden van het land de kiezer radicaal anders gestemd had. De twee duidelijke winnaars, de MR en Les Engagés, zeiden economisch en budgettair orde op zaken te willen stellen en wilden komaf maken met enkele uitwassen van decennia PS-bestuur.

Die werkbare meerderheid met de N-VA, de MR, Les Engagés, CD&V en Vooruit heeft
de immense verantwoordelijkheid om ons land weer op de sporen te zetten. De luttele economische groei, in een moeilijke Europese context, mag worden gestimuleerd en tegelijk moet er voor miljarden worden gesaneerd. Dat kan alleen als er een geloofwaardig meerjarenhervormingsplan komt, met de focus op een soepeler arbeidsmarkt, betaalbare pensioenen en een fiscaliteit die werken meer beloont. Daarnaast zijn hervormingen nodig die geen geld hoeven te kosten: minder overdreven regulering, en vergunnings- en rechtszekerheid.

Dit weekend ligt een plan voor om 20 miljard euro te saneren en voor 3 miljard nieuw beleid uit te tekenen. Er zijn voor elke partij wel enkele redenen om het akkoord niet te smaken, als ze het afmeten aan hun verkiezingsbeloftes en ervoor terugdeinzen om met onpopulaire maatregelen soms tegen de haren van
hun achterban in te strijken. Er is echter één grote reden om er wel mee door te gaan. Staatsmanschap om onze welvaartsstaat te redden en het land te besturen in economisch donkere tijden. Ondernemerschap omarmen.

Advertentie

Daarvoor is een regering nodig waar de sterkste figuren van elke partij in stappen. L’heure est grave. Een ploeg met licht­gewichten, met daarnaast zichzelf profilerende partijvoorzitters, zal niet volstaan. De voorzitters moeten zich smijten. De Wever en Maxime Prévot (Les Engagés) hebben er oren naar. Maar wat met Georges-Louis Bouchez (MR), Conner Rousseau (Vooruit) en Sammy Mahdi (CD&V)? Skin in the game, het zou het mooiste bewijs zijn dat de ernst van de toestand begrepen wordt. Er is nog 4,5 jaar om te regeren.

Advertentie
Op een podium in een sportarena tekende Trump, toegejuicht door zijn aanhangers, meteen een resem MAGA-maatregelen.
Verkiezingen VS
Donald Trump nam een vliegende start en kondigt een nieuwe gouden eeuw voor Amerika aan. Met tientallen beslissingen op dag één tast hij af hoe ver hij kan gaan in de invulling van zijn macht. 'Presidenten zijn machtig, maar hij is geen koning.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Elia gaat met reusachtige betonnen blokken een kunstmatig eiland voor hoogspanningsinfrastructuur bouwen in de Noordzee.
Grootindustrie in verzet tegen Elia's energie-eiland: 'Windparken aansluiten kan miljarden goedkoper'
De industriële grootverbruikers in ons land vragen dat de stroomnetbeheerder Elia zijn energie-eiland voor de aansluiting van zeewindparken aanpast. De gekozen technologie kost miljarden meer dan klassieke aansluitingen, klinkt het.
Gesponsorde inhoud