Senior writer

Voor het eerst sinds de Griekse crisis neemt Europa een plan B in overweging. Een politiek signaal dat een uitweg uit de vastgelopen onderhandelingen steeds minder evident lijkt.

Tot nu was de mantra in de eurozone altijd: ‘Er is geen plan B. We doen er alles aan om Griekenland in de eurozone te houden.’ Daarmee werd elke vraag over een mogelijke grexit vakkundig af­gewimpeld. Nu verlaten de leiders van de euro­zone die lijn. Voor het eerst sinds de Griekse crisis weer is op­geflakkerd, wordt toegegeven dat noodscenario’s aan de orde zijn.

Morgen vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg. Bij heel wat ministers van Financiën leeft het gevoel dat er niet langer alleen maar over het ‘ideale’ scenario te onderhandelen valt. Europees commissaris Valdis Dombrovskis stelde dat er discussies zijn ‘over de impact van enkele minder gunstige scenario’s’. Hij neemt als verantwoordelijke voor de euro deel aan de vergaderingen van de ministers van Financiën. 

Als politiek statement kan Dombrovskis’ uitspraak tellen. In besmuikte termen wordt toegegeven dat aan een plan B wordt gewerkt. Daarmee wordt de druk vanuit de eurozone op de Grieken nog maar eens opgevoerd. Niet dat het veel uithaalt. Premier Alexis Tsipras liet al verstaan dat hij weigert de gevraagde hervormingen door te voeren. Gisteren deed zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis er nog een schepje bovenop. Hij gaat donderdag zonder nieuwe voorstellen naar de Eurogroep.

Als het haast onvermijdelijke gebeurt, en Griekenland zijn betaling aan het Internationaal Monetair Fonds mist, dan komt het mechanisme van de wanbetaling op gang. De vraag blijft of Griekenland met een ‘default’ in de eurozone kan blijven of dat het de eenheidsmunt verlaat. De impact van het ene noch het andere scenario is bekend. Maar in beide gevallen zal de uitkomst verstrekkend zijn. Voor Griekenland, maar ook voor de eurozone.

Wat het plan B inhoudt, is voorlopig een raadsel. De ‘ongunstige scenario’s’ zijn op veel vlakken onbekend terrein. Het was nooit voorzien dat een lid van de eurozone zijn be­talingen zou missen, laat staan dat het de eenheidsmunt zou verlaten. Als het gebeurt, wordt het vertrouwen in de euro onvermijdelijk geschaad.

Plan B moet dus meteen de juiste maatregelen bevatten om die schade zo veel mogelijk te beperken en de chaos te voorkomen. Ongetwijfeld bestaan al blauwdrukken bij technische werkgroepen. Maar zoals bij alle plannen zal de deugdelijkheid pas in de praktijk worden bewezen.

De marge om alsnog tot een onderhandelde oplossing te komen, slinkt met de dag. De standpunten zijn inmiddels onverzoenbaar. Voor de eurozone valt te hopen dat een plan B de schok van de mislukking kan opvangen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud