Powell breekt het ijs tussen VS en Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, had woensdag een kort informeel gesprek met zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot, Paek Nam-sun. Onder het presidentschap van George Bush kwam het niet eerder tot contact op zo'n hoog niveau. Powell gaf gehoor aan de Noord-Koreaanse oproep eind vorige week om de vastgelopen dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen.

De ontmoeting tussen Powell en Paek vond plaats in de marge van de Asean, de groep van Zuidoost-Aziatische landen in de Bruneise hoofdstad Bandar Seri Begawan. Analisten hadden al een een mogelijke ontmoeting tussen de twee gespeculeerd, maar dat werd door zowel Noord-Koreaanse als Amerikaanse woordvoerders met klem van de hand gewezen.

Na het gesprek zei een Amerikaanse regeringswoordvoerder dat Powell 'een kop koffie' met Paek had gedronken. Tijdens het gesprek dat een kwartier duurde, herhaalde Powell de standpunten van de VS tegenover Noord-Korea. De VS willen dat Noord-Korea zich houdt aan het moratorium op de ontwikkeling van kernwapens en stopt met de export van rakettechnologie. Noord-Korea wil echter dat de VS de 37.000 Amerikaanse soldaten uit Zuid-Korea terugtrekken.

De relatie tussen Noord-Korea en de VS was ronduit ijzig sinds het aantreden van de Amerikaanse president George Bush, begin 2000. Bush brak radicaal met de toenaderingspolitiek die zijn voorganger Bill Clinton had gevoerd. Toen Bush Noord-Korea in januari ook nog eens samen met Iran en Irak schaarde bij de As van het Kwaad, belandde de Amerikaans-Noord-Koreaanse relatie op een dieptepunt. Onderhandelingen tussen de twee landen werden op alle diplomatieke fronten afgebroken door het stalinistische regime in Pyongyang.

Vorige week startte Noord-Korea tot verrassing van velen echter een charmeoffensief. Zuid-Korea kreeg nederige excuses aangeboden voor een recent treffen tussen de marinevloten van de twee Korea's in de Gele Zee waarbij aan beide kanten doden vielen. Ook werd de rigide stalinistische planeconomie voorzichtig versoepeld. Tegelijkertijd bood Pyongyang Japan, de VS en Zuid-Korea aan de vastgelopen dialoog weer te hervatten. De internationale gemeenschap zoekt naarstig naar de beweegredenen voor de Noord-Koreaanse ommekeer.

Veel analisten denken dat Pyongyang door goede sier te maken voedselhulp uit het buitenland wil lospeuteren. In Noord-Korea heerst al jaren hongersnood die slechts gedeeltelijk kon worden opgelost door voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Door de verslechterde relaties met de buurlanden blokkeerden de belangrijke voedseldonoren Japan, Zuid-Korea en de VS echter hun leveranties, waardoor het WFP door zijn voorraden voor Noord-Korea heenraakte.

Veel landen reageerden dan ook terughoudend op de plotselinge vriendelijkheid uit Pyongyang. Het regime staat erom bekend een zeer wispelturig buitenlands beleid te voeren en zich weinig aan te trekken van gedane toezeggingen. Desalniettemin reageerde de Zuid-Koreaanse regering maandag positief op de Noord-Koreaanse uitnodiging om de onderhandelingen weer op te pakken. Aanstaande vrijdag vertrekt een Zuid-Koreaanse delegatie naar Pyongyang om besprekingen op ministerieel niveau voor te bereiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud