Pretpark

©mfn online editor import

Dat de vakbonden bij de NMBS een sociaal akkoord over de herstructurering van de cargoafdeling waaraan bijna twee jaar minutieus is geschaafd en dat nagenoeg aan al hun verzuchtingen tegemoet komt, dreigen af te schieten, was voor spoorbaas Marc Descheemaecker blijkbaar de druppel die de emmer heeft doen overlopen. In een radio-interview gaf hij gisteren in scherpe woorden uiting aan zijn frustaties over de kwalijke rol die de vakbonden spelen in de spoorwegmaatschappij. Samengevat: ze maken elke beleidsvoering onmogelijk.

Eindelijk eens iemand die met zijn vuist op tafel slaat en die zonder omwegen zegt wat de kern van het probleem is.

De jongste weken volgen de vakbondsacties bij het spoor elkaar snel op. Vorige maand organiseerde de socialistische vakbond een 24 uursstaking tegen de reorganisatie van de cargoafdeling, waar hij net een voorakkoord over ondertekend had.

Gisteren en eergisteren waren er in Wallonië ook weer acties en werkonderbrekingen. Voor pietluttigheden. Maar het treinverkeer werd er wel danig door verstoord.

De vakbondsmilitanten bij de NMBS zijn een losgeslagen bende. Elke futiliteit is goed om actie te voeren. Ze doen gewoon hun zin, en lachen de directie in het gezicht uit. Ze zijn ongenaakbaar. De spoorwegmaatschappij is voor de vakbonden een reuzenpretpark waarin ze zich helemaal kunnen uitleven.

Probeer in die omstandigheden maar eens een onderneming te runnen. Als de vakbonden in een gewone onderneming zo te keer gaan, zou die binnen de kortste keren al haar klanten verliezen en zou ze failliet gaan. Niet de NMBS. Dat is een overheidsbedrijf dat niet onderworpen is aan de wetten van de markt. Vandaar dat de vakbonden er ongehinderd hun spelletjes kunnen spelen. Zijn er verliezen, dan past de staat die bij.

Het management van de spoorwegmaatschappij heeft geen instrument om de almacht van de vakbonden in te perken. Het is helemaal aan hun willekeur overgeleverd.

Dat de overheid als eigenaar van de maatschappij dat tolereert, is een schande. Het is ook omdat de leiding van de NMBS zo sterk gepolitiseerd is, dat de vakbonden er zich zo machtig en beschermd weten.

Aan het hoofd van de NMBS staat Jannie Haek, de vroegere kabinetschef van de socialistische politicus Johan Vande Lanotte. Aangezien de vakbond een pijler is waar de partij op steunt, moeten de vakbondsbonzen en -militanten bij de NMBS van die kant weinig tegenkanting verwachten.

De voogdijminister van de NMBS is Inge Vervotte, die bekendheid verwierf door haar syndicale strijd bij - het intussen ter ziele gegane - Sabena. Van haar moet ook geen krachtdadig optreden worden verwacht.

De vertegenwoordigers van het volk dan? Die hebben een parlementaire commissie over de veiligheid op het spoor opgericht, naar aanleiding van het treinongeval in Buizingen begin dit jaar. Een parlementaire onderzoekcommissie naar de ramp die het bedrijf NMBS is, zou veel nuttiger zijn. Maar dat potje laten ze liever gedekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud