Advertentie

Puin ruimen

©-

Het was niet fraai, de politieke doodstrijd van de regering van Yves Leterme. Wanneer je zwaar onder vuur ligt, is een van de manieren om je vel te redden een afleidingsmanoeuvre opzetten, en in de chaos die je zelf georganiseerd hebt proberen te ontsnappen. Het is exact wat premier Leterme donderdagavond en gisteren deed.

(tijd) - Want laat ons nog even de puntjes op de i zetten. Premier Leterme geeft toe dat er rechtstreeks en onrechtstreeks contacten zijn geweest tussen hun kabinet en het parket en de rechters in de Fortis-processen. Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege van het land, beschuldigt de regering ervan dat ze met alle middelen heeft geprobeerd te verhinderen dat een kamer van het hof van beroep een uitspraak zou doen.  Daarover ging deze kwestie. Het is om die reden dat Leterme niet kan aanblijven als premier.

Al de rest was donderdag en gisteren een grotesk afleidingsmanoeuvre. Dat het parket-generaal van Brussel zegt dat het Brusselse hof van beroep zijn arrest over de Fortis-verkoop op een ongeldige manier heeft geveld, is een ernstige aantijging die moet worden onderzocht. Maar het verandert niets aan de vaststelling van het Hof van Cassatie dat de regering heeft geprobeerd het Fortis-arrest in haar voordeel bij te sturen.

Maar hoe weinig fraai het ook allemaal was, uiteindelijk bood premier Leterme negen maanden na zijn aantreden het ontslag van zijn regering aan de koning aan.

Met het zinken van het federale schip sleurt Leterme heel wat met zich mee de dieperik in. Het internationale imago van ons land is zwaar besmeurd. De communautaire spanningen zijn ten top gedreven zonder uitzicht op een oplossing. De begroting voor volgend jaar dreigt te ontsporen. En de redding van Fortis moet nog worden afgerond, dit keer zonder het gerecht onder druk te zetten. Bij zijn aantreden als Belgisch premier zei Yves Leterme dat hij het puin van paars moest opruimen. De berg puin die hij zelf heeft achtergelaten, is helaas een pak groter. De vraag is nu hoe we hem ruimen.

Een noodregering lijkt op haar plaats. Ze is nodig om op korte termijn alert te kunnen reageren op de financiële en economische crisis en om het relanceplan nog uit te voeren. Maar om ook op lange termijn de problemen te kunnen oplossen, zou die noodregering ermee moeten ophouden in april. Dan kunnen in juni de federale, regionale en Europese verkiezingen samenvallen en volgen er vier verkiezingsloze jaren, de lokale verkiezingen van 2012 niet meegerekend. Die electorale rust is niet zaligmakend, maar ten minste een zeldzaam ‘window of opportunity’ om wat sereniteit te brengen in de Wetstraat en ruimte te geven om  moeilijke beslissingen in moeilijke omstandigheden te nemen.

Ideaal is het niet, maar een noodregering tot april en in juni een nieuwe moeder aller verkiezingen lijkt in de huidige omstandigheden de beste optie om het puin van Leterme I te ruimen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud