Punch neemt kernactiva Xeikon over voor 20 miljoen euro

(tijd) - De Oost-Vlaamse elektronicaproducent Punch International neemt de kernactiva van de failliete drukpersenbouwer Xeikon uit Mortsel over voor 20 miljoen euro. Punch bereikte daarover een akkoord met de curatoren van Xeikon, dat maandag in een contract wordt gegoten. Punch wil eind deze maand de drukpersenproductie opnieuw opstarten. Binnen de zes maanden moet de geplande verhuizing van Xeikon naar Lier een feit zijn.

Punch neemt 235 van de 430 werknemers in Mortsel over. De elektronicaproducent brengt Xeikon, dat zijn naam behoudt, onder in zijn grafische divisie naast Strobbe Graphics. Punch neemt ook de tonerfabriek van Xeikon in Heultje over.

Als het van de overnemer van de activa afhangt, begint Xeikon zo snel mogelijk weer drukpersen te bouwen. Punch zal ook de geplande verhuizing van Xeikon naar een nieuw gebouw in Lier laten doorgaan. De gronden, die eigendom waren van Xeikon, worden mee overgenomen. Het gebouw is evenwel geen eigendom van Xeikon, maar van Fortis. Punch is nog met de bank in gesprek om ook het leasingcontract over te nemen. Omdat Xeikon door de overname zo fors is afgeslankt, is het gebouw in Lier de helft te groot. Punch wil een deel ervan verhuren of er andere divisies in onderbrengen.

Punch, een bedrijf van ondernemer Guido Dumarey, was al sinds eind vorige zomer in gesprek over een overname van Xeikon. Dumarey deed vier keer een bod op de kernactiva. Nooit kwam het tot een akkoord met de raad van bestuur en later met de commissarissen die Xeikon mee bestuurden toen het onder gerechtelijk akkoord werkte. Het gerechtelijk akkoord mislukte en Xeikon ging woensdag failliet.

Een van de laatste knelpunten in de onderhandelingen met Punch, buiten de prijs, waren de interne verloningsverschillen bij Xeikon. Zo werd het personeel dat overkwam van aandeelhouder Agfa beter vergoed dan andere Xeikon-werknemers. Financieel directeur André Bergen van Agfa zei donderdag dat Agfa geen enkele verplichting heeft ten opzichte van de 56 Xeikon-werknemers die van bij Agfa komen. 'Zij zullen wel voorrang krijgen als er hier vacatures vrijkomen', aldus Bergen. Agfa, dat zelf zwaar herstructureert, toonde evenmin interesse voor vrijgekomen activa van Xeikon.

Naast de Belgische activa wil Punch de Amerikaanse distributiedochter Punch Inc. overnemen. Daarover lopen nog gesprekken. Punch neemt de Franse zwart-witdochter Nipson niet over. Het operationeel bestuur van de nieuwe kleurendrukpersendochter van Punch komt in handen van Jan van Daele, directeur onderzoek en ontwikkeling bij Xeikon. Crisismanager Gino Despeghel van Xeikon speelt geen rol meer in het verhaal. De koers van Punch op Euronext Brussel steeg donderdag met 3,66 procent, tot 34 euro. JLi

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud