Advertentie
Advertentie

Realpolitik

©Kristof Van Accom

GDF Suez acht de kans klein dat in 2025 de laatste kerncentrale in dit land sluit. Realpolitikers zoals Gérard Mestrallet zijn niet erg onder de indruk van de wettelijke kernuitstap.

Het is een voetnoot in de halfjaarcijfers van de nutsreus GDF Suez. De Belgische kernuitstap kost het Franse concern ruwweg 5,2 miljard euro. Een droge becijfering van wat het concern zelf slechts een zeer hypothetische kwestie vindt: dat de laatste Belgische kerncentrale daadwerkelijk in 2025 de poorten sluit.

De Belgische energiedivisie is al lang niet meer de grote winstmotor die ze ooit was voor GDF Suez. De Belgische consument had flink wat aansporing nodig, maar heeft het jongste jaar alsnog de geneugten van een geliberaliseerde elektriciteitsmarkt omarmd. De klanten stromen met duizenden tegelijk weg bij Electrabel. Een charme- en prijzenoffensief baatte weinig tot niets: het marktaandeel van de voormalige monopolist is in Vlaanderen onder 50 procent gezakt.

De glijvlucht lijkt alleen te stoppen met zware prijsconcurrentie, iets dat rechtstreeks de marges van het bedrijf onder druk zet. Tel daar nog eens de nucleaire rente bij op en van de eens zo moddervette melkkoe blijft maar een mager beestje over. Een aderlating die aandeelhouders niet ongemerkt laten passeren. Referentie-aandeelhouder Albert Frère koos eerder dit jaar eieren voor zijn geld en bouwde zijn belang in GDF Suez gevoelig af.

Dat zijn de echte bedreigingen voor GDF Suez in België. Van de kernuitstap, die de regering-Di Rupo vorige maand besloot wettelijk vast te leggen, is men in Parijs aanzienlijk minder onder de indruk. De wet moet een herhaling van het scenario van 2003 voorkomen. Toen werd een eerder geplande nucleaire exit alsnog op de lange baan geschoven. Dat zou onmogelijk moeten worden. Dat is vooral politieke retoriek. Elke wet is geldig tot hij gewijzigd wordt. De wet op de kernuitstap is daar geen uitzondering op. Dat weet GDF Suez-voorzitter Gérard Mestrallet als geen ander.

GDF Suez gaat er ondanks de becijfering bij de kwartaal¬resultaten duidelijk vanuit dat het er nog een keer in zal slagen de kerncentrales langer open te houden. Als Mestrallet ervan overtuigd was dat de Belgische kerncentrales daadwerkelijk in 2025 sluiten, zou GDF Suez de waardever¬¬mindering nu al moeten boeken. Maar boekhoudkundig beschouwt Mestrallet 2025 nog altijd als uiterst hypothetisch.

En geef hem daarin eens ongelijk. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) presenteerde aan het eind van de lente ronkend het uitrustingsplan waarmee de energievoorziening in ons land tot 2018 moet worden verzekerd. Maar het plan-Wathelet reikt niet tot de cruciale periode tussen 2020 en 2025, wanneer het gros van de resterende kerncentrales uit bedrijf moet worden genomen. Een helder plan voor het compenseren van die capaciteit is er nog niet.

Hoe langer een duidelijk plan voor de energievoorziening van België op de lange termijn op zich laat wachten, hoe groter de kans dat de daadwerkelijke kernuitstap in 2025 een wassen neus is en GDF Suez zijn kerncentrales nog langer mag uitbaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud