Rechtbank annuleert toelating overname L'Echo

(tijd) - Het hof van beroep van Brussel annuleert de beslissing van de Raad voor de Mededinging over de overname van de Franstalige zakenkrant L'Echo. De Raad liet die transactie vorig jaar onder bepaalde voorwaarden doorgaan. Door de annulatie moet de Raad voor de Mededinging zich opnieuw over de transactie buigen. Dit dossier kan mogelijk gevolgen hebben voor de beoordeling van de overname van De Tijd.

De Persgroep (De Morgen, Het Laatste Nieuws) en Rossel (Le Soir, Sud Presse) namen in de zomer van 2003 de Franstalige zakenkrant L'Echo over. Het duo Pearson (Financial Times)/Mediabel (Vers L'Avenir) en IPM (La Libre Belgique, La Dernière Heure) grepen naast de zakenkrant.

De Raad voor de Mededinging liet de overname in januari 2004 toe onder bepaalde beperkingen en voorwaarden. De raad oordeelde dat de overname de dominante positie van Rossel op de Franstalige markt van de commerciële en de financiële reclame, van de wettelijke bekendmakingen en van de vacatures versterkte. Hij vond ook dat de transactie de mededinging 'op de Belgische markt of een substantieel deel ervan op een significatieve wijze belemmert', maar liet de transactie niettemin doorgaan. IPM ging tegen die beslissing in beroep. Volgens de uitgever controleerde Rossel in 2003 met L'Echo erbij 68 procent van de commerciële reclame, 80 procent van de financiële en wettelijke reclame en 92 procent van de vacatures in Franstalig België.

Het hof van beroep geeft IPM nu gelijk en annuleert de beslissing van de Raad voor de Mededinging. Het hof oordeelt evenwel dat hij geen rechtsmacht heeft om een nieuwe beslissing te treffen en legt de bal weer in het kamp van de Raad. De wet regelt zo'n geval evenwel niet. 'Er bestaat hierover een legaal vacuüm', zegt een specialist in mededingingsrecht.

De reactie bij De Persgroep is tweeledig. 'We verwachtten zoiets, omdat de beslissing van de Raad over L'Echo veel kritiek had geoogst. Wij hoopten echter wel dat het hof zélf een beslissing ging treffen. Iedereen komt hierdoor terecht in een soort juridisch no man's land', reageert Christophe Convent, de secretaris-generaal van De Persgroep. Waarnemers gaan ervan uit dat De Persgroep en Rossel mogelijk een nieuw dossier met geactualiseerde gegevens indienen bij de Raad.

De beslissing over L'Echo kan repercussies hebben op de overname van De Tijd door De Persgroep en Rossel. De Raad voor de Mededinging bestudeert de transactie op dit ogenblik. Hij moet uiterlijk tegen volgende maandag een oordeel vellen.

MS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud