Advertentie

Recordaantal HIV-besmettingen en aids-doden in 2003

PARIJS/BRUSSEL (belga/tijd) - Wereldwijd stierven in 2003 circa 3 miljoen mensen aan aids en raakten meer dan 5 miljoen mensen besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Deze cijfers zijn nooit hoger geweest. Dat staat in het aids-jaarrapport dat Unaids en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) publiceerden naar aanleiding van Wereld-aids-dag op 1 december.

Volgens de WGO en Unaids raakten dit jaar tussen 4,5 en de 5,8 miljoen mensen met HIV besmet en stierven 2,5 tot 3,5 miljoen mensen aan aids, 200.000 meer dan vorig jaar. Unaids is de VN-organisatie die de aids-epidemie op de voet volgt.

De cijfers van het aantal aids-doden en nieuwe besmettingen waren nooit eerder zo hoog. 'De verspreiding van de behandeling blijft op dramatische wijze ontoereikend. Het rapport wil landen waarschuwen waar aids alarmerende proporties aanneemt, anders zal het eindigen zoals in zwart Afrika', zegt de Belgische dokter Peter Piot, het hoofd van Unaids. In 2003 tekende men in zwart Afrika meer dan 3 miljoen nieuwe seropositieven en 2,3 miljoen aids-doden op. Een op de vijf volwassenen in zwart Afrika is nu besmet met HIV. Zuid-Afrika telt 5,3 miljoen seropositieven en aids-lijders, het hoogste cijfer van alle landen in de wereld.

Landen als China, India, Rusland, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Vietnam, meerdere republieken van Centraal-Azië, de Baltische staten en sommige landen in Noord-Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa bevinden zich reeds in de alarmfase.

In West-Europa zijn er tussen de 790.000 en 1,2 miljoen besmette personen. Tussen de 30.000 en 40.000 zijn in de loop van 2003 aan aids gestorven. Ruim 30 procent van alle mensen die wereldwijd aan aids lijden of seropositief zijn, woont in zwart Afrika, terwijl de regio slechts 2 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Jaarlijks sterft bijna 1 op de 10 seropositieve Afrikanen aan aids. In de rijke landen is dat dankzij de goede medische behandeling slechts 1 op de 1.000.

Het VN-rapport meldt wel dat er de laatste jaren meer politieke en financiële steun is gekomen voor de strijd tegen aids. Zo kost de goedkoopste cocktail van aids-remmers nu minder dan één dollar per dag. Toch is deze vooruitgang nog steeds te klein om efficiënt strijd te voeren tegen de groeiende aids-epidemie.

Volgens Unaids en de WGO moet er dringend geld worden gepompt in wetenschappelijk onderzoek naar een vaccin. Dat is de enige oplossing om de epidemie onder controle te krijgen. Sinds 1985 is er een zoektocht, maar het aids-virus is er tot dusver in geslaagd elk antilichaam om de tuin te leiden. HaH

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud