Recordgekte

De Bel20 eindigde gisteren voor de eerste keer boven 4.600 punten. De Amsterdamse AEX-index steeg naar het hoogste peil in vijf jaar, en ook andere Europese beursgraadmeters bereikten records of klokten af op hun hoogste peil in meerdere jaren.

Ondanks de koersstijgingen levert de Bel20-index nog altijd een dividendrendement op van 3,1 procent bruto, evenveel als bij de start van het vorige couponnetjeseizoen en nog altijd meer dan de doorsneespaarrekening bij een Belgische grootbank. De bedrijven zijn erin geslaagd hun dividenden bijna even snel te laten groeien als de klim met 20 procent die de Bel20 de jongste 12 maanden neerzette. Ook de verwachte koers-winstverhouding ligt met 14,3 in lijn met die van 2006.

Sommige beleggers kunnen hieruit afleiden dat de beurs nog altijd even goedkoop is als vorig jaar, en de Bel20 over 12 maanden opnieuw 20 procent hoger kan staan. Dat is echter veel te kort door de bocht. Ten eerste worden de koersen van vandaag voor een deel gestuurd door het fusie- en overnamegeweld, vooral in de voor de Bel20 zo belangrijke banksector.

Fundamenteel ziet het plaatje voor de banken er minder rooskleurig uit. In de eerste plaats is de langetermijnrente fors gestegen, van 3,4 naar 4,3 procent. Vooral sinds eind december trekt de rente aan, waardoor de banken wellicht niets verdienden aan hun omvangrijke obligatieportefeuilles of er zelfs verliezen mee leden. Maar vooral het verschil tussen de korte- en de langetermijnrente is geslonken, en net op dat verschil verdienen de banken geld door goedkoop van spaarders te lenen om het duur aan kredietnemers te kunnen ontlenen.

Daarnaast mogen we niet vergeten dat de bankwinsten in 2006 ondersteund werden door abnormaal lage voorzieningen voor probleemkredieten. De cijfers van het laatste kwartaal lieten al een stijging van de wanbetalingen zien. Door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt wordt het cijfer wellicht nog slechter.

Ten tweede zal de winstgroei dit jaar die van 2006 niet evenaren. Vorig jaar groeide de totale winst van de Belgische bedrijven met 29 procent, een onhoudbaar cijfer op lange termijn. Voor dit jaar voorspellen de analisten een toename met gemiddeld 5,5 procent. Meer bedrijven zullen teleurstellen.

Maar het allergrootste risico is de totale afwezigheid van elk risicobesef bij de grote massa beleggers. De 'verkooppaniek' die de markten eind februari trof, duurde amper twee weken. Een maand later was er in de koersgrafieken niets meer van te merken. De VIX-index, de meest gebruikte graadmeter om risico te meten aan de hand van de optiekoersen, prijkt opnieuw bijna op zijn laagste peil ooit. Wanneer niemand nog gevaren ziet, doen de beleggers en de bedrijven de gekste dingen, denk maar aan de technologiegekte eind jaren 90. Voor velen is 'investeren op de beurs' opnieuw 'spelen op de beurs' geworden. Daarom kunnen de markten een pauze goed gebruiken. Zelfs een beperkte dip is welkom om eventuele excessen te vermijden.

Serge MAMPAEY

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud