Red de beurs!

Drie overnamebiedingen in drie dagen tijd. Als het zo doorgaat, is de Brusselse beurs in maart helemaal leeg. Om maar te zeggen: de trend moet dringend worden gekeerd. Tijd voor actie!

Actie! Waarom? Het antwoord op die vraag beslaat verderop in De Tijd twee volle pagina’s. Er zijn tientallen overtuigende argumenten te vinden die aantonen dat een goed functionerende beurs van onschatbaar maatschappelijk belang is.

John Crombez (sp.a), de staatssecretaris voor Fraudebestrijding, zei deze week: ‘De beurs van Brussel is een elementair deeltje van onze economische bloeds-

omloop.’ Hij doelde op de beurs als een cruciaal financieringsinstrument voor kmo’s.

Op hun beurt tekenen kmo’s voor groei, tewerkstelling en een toename van onze welvaart. Ze ontstaan en groeien omdat mensen bereid zijn risico’s te nemen en anderen bereid zijn die risico’s via de beurs te financieren. In het omgekeerde geval zou in ons land geen belangrijke biotechsector bestaan, want die bedrijven hebben miljoenen nodig voor hun onderzoek.

In elk geval, en studies bevestigen het, beursgenoteerde bedrijven groeien sneller en werven veel meer aan dan niet-genoteerde vergelijkbare ondernemingen. Vandaag loopt welgeteld 1 procent van de bedrijfsfinancieringen via de beurs. 97 procent zijn bankkredieten. Dat is geen gezond evenwicht.

Actie! Wanneer? Nu! De beurs van Brussel heeft er de voorbije maanden een klim van ruim 20 procent op zitten. Daarnaast gunden de kandidaat-overnemers van Devgen en IRIS de kleine belegger een billijke premie, in tegenstelling tot eerdere operaties door onder meer Transics en Omega Pharma. De sfeer is relatief gunstig. Een ingreep om de beurs wat aantrekkelijker te maken, zal daarom meer impact hebben dan enkele maanden geleden.

Actie! Wie? Het moet een gezamenlijke inspanning worden van internationale regulatoren, politici en financiële tussenpersonen.

Actie! Hoe? Het zou al een hele stap vooruit zijn, indien onze toppolitici de beurs niet langer zouden demoniseren.

De opmerking van Crombez is daarom hoopgevend. Onze leiders beseffen het allicht niet, maar door de beurs continu als gevaarlijk te omschrijven duwen ze beleggers richting bedrijfsobligaties die het onderschatte risico onvoldoende vergoeden.

Een andere nuttige stap zou er een richting fiscale redelijkheid zijn. De regering zoekt koortsig extra inkomsten uit beleggingen, kennelijk in de veronderstelling dat de kleine Belgische belegger weinig belastingen moet betalen. Dat is niet zo, blijkt uit een internationale vergelijking (pagina 45). Een lagere roerende voorheffing voor kleinere bedrijven of nieuwe aandelen zou de staat relatief weinig kosten én de kmo’s flink steunen. En laat bovenal die aanslepende fiscale onzekerheid stoppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud