'Refco is geen nieuw Enron-schandaal'

(tijd) - De markten maken zich weinig zorgen over het debacle van de grondstoffen- en derivatenspecialist Refco. 'De gevolgen van het Refco-schandaal zijn niet te vergelijken met die van de energietrader Enron enkele jaren geleden', zegt een oliehandelaar. 'Gelukkig had Refco weinig posities voor eigen rekening uitstaan', vult een derivatenexpert aan.

'Refco was een van de betere makelaars in de oliehandel', weet een Belgische handelaar. 'Maar het verdwijnen van Refco heeft niet dezelfde dramatische gevolgen op de markten als het faillissement van de energietrader Enron in 2001.'

Refco was tot vorige week een prominente speler in de grondstoffenmarkt en in de Amerikaanse derivatenmarkt. Op 10 oktober maakte de gewezen topman Phillip Bennett bekend dat hij voor 430 miljoen dollar (360 miljoen euro) schulden had uitstaan bij Refco. Bennett staat nu onder elektronisch toezicht na het betalen van een borgsom van 55 miljoen dollar.

'Refco is een zuivere makelaar. Het huis voert gewoon de orders van zijn klanten uit', verduidelijkt Erik Bevers, de derivatenspecialist van Delta Lloyd Securities. 'Dat is een minder risicovolle activiteit dan handelen voor eigen rekening. Dat is het verschil met het in 1995 ter ziele gegane Barings, toen Nick Leeson voor eigen rekening gigantische posities opbouwde.'

Bevers wijst erop dat het vertrouwen tussen makelaar en klant cruciaal is. 'Daarom zijn de andere makelaars de grote winnaars in dit verhaal. Het is voor een klant heel gemakkelijk om de posities bij Refco te verplaatsen naar de concurrentie.'

Volgens waarnemers kan het Refco-schandaal vooral een impact hebben op de resultaten van enkele zakenbanken. 'Tienduizenden beleggers die in augustus op de beursgang van Refco inschreven, voelen zich bedrogen. De banken die Refco naar de beurs brachten - Credit Suisse First Boston, Goldman Sachs en Bank of America - zijn nu de grote verliezers. Hun wacht een serie schadeclaims', zegt een handelaar.

Bewag Bank, de op drie na grootste bank van Oostenrijk, heeft voor 425 miljoen euro aan leningen bij Refco uitstaan. Dat maakte de groep gisteren bekend. Bewag is een gewezen grootaandeelhouder van Refco. Fortis, de wereldleider in grondstoffenfinanciering, wou gisteren niets kwijt over de gevolgen van het Refco-debacle.

Intussen tracht Refco de belangrijkste afdelingen af te stoten om een faillissement te vermijden. De afdeling derivatenhandel komt wellicht in handen van een consortium onder leiding van het buyoutfonds J.C. Flowers. De onderhandelingen bevinden zich in een 'vergevorderd stadium'. Het bericht deed de obligaties van Refco gisteren stijgen. De aandelen van Refco zijn sinds donderdag door de beurs van New York geschorst na een koersval van 64 procent.

CDR

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud