Regering legt Suez-topman op de rooster

(tijd) - Het federale kernkabinet besprak gisteren met Suez-topman Gérard Mestrallet voor het eerst de garanties voor een Belgische verankering van Electrabel. Mestrallet wou weten wat de Belgische gemeenten, de grootste minderheidsaandeelhouder van Electrabel, van plan zijn met hun belang. En wat ze met de opbrengst zullen doen.

Toen in augustus bekendraakte dat de Franse energiegroep Suez een uitkoopbod doet op Electrabel wees premier Guy Verhofstadt (VLD) erop dat hij bij Suez-topman Gérard Mestrallet de nodige garanties voor de Belgische verankering van Electrabel in de wacht had gesleept.

In een brief aan Verhofstadt verzekerde Mestrallet dat Electrabel geen Franse, maar een Europese vennootschap wordt. Brussel zou bovendien het centrum worden van de energiepoot van Suez en er zouden Belgische managers bij Suez komen.

Vanuit socialistische hoek werd aangedrongen dat Mestrallet 'zijn papieren garanties nu maar eens moet hardmaken'. Gisterenavond zat het federale kernkabinet voor het eerst rond tafel met Mestrallet.

De Suez-topman wou in de eerste plaats weten wat de gemeenten, met een belang van 4,67 procent de belangrijkste minderheidsaandeelhouder van Electrabel, van plan zijn. Verkopen ze of niet en wat doen ze met de opbrengst?

Veel zekerheid kon Verhofstadt daar niet over geven. Vorige week kwamen de topministers wel overeen dat ze de gemeenten zullen aanraden op het bod in te gaan. Een deel van de opbrengst zou in de beheerder van het hoogspanningsnet Elia en de beheerder van het gasnet Fluxys worden gestopt. Al lijkt ook daar nog geen politieke consensus over. Sommige politieke partijen willen Electrabel in die bedrijven tot beneden een blokkeringsminderheid (25 procent) dwingen, andere niet. Daarover moet nog een akkoord worden gesloten met de energiegroep. Over wat de gemeenten met de rest van de opbrengst zullen doen, is nog geen duidelijkheid. Er blijven verschillende opties open: de gemeenten kunnen vrij beschikken over het geld, ze gebruiken het geld om te investeren in de distributienetbeheerders (intercommunales) of ze investeren in Suez. De meeste Vlaamse partijen willen niet weten van een belang in Suez, langs Waalse kant hoopt men via een belang in Suez een vinger in de pap te hebben. De regering wou gisteren van Mestrallet horen welke garanties hij in petto heeft voor de verankering van het Belgische energiebeleid. De toppolitici hadden het over tewerkstelling, het prijsbeleid, een eventuele Belgische hoofdzetel, deugdelijk bestuur, het aantal Belgen in de raad van bestuur van Suez en over de gelden die tot dusver door Electrabel gereserveerd zijn voor de ontmanteling van de Belgische kerncentrales. Ook een eventuele dubbele notering op Brussel en Parijs om dubbele belasting op dividenden te vermijden, werd besproken.

Ook de positie van Electrabel op de Belgische markt werd onder de loep genomen. Bij paars lopen de meningen uiteen over hoe de dominante positie van Electrabel kan worden aangepakt. Zo is de sp.a voorstander van een investeringsstop voor Electrabel op de Belgische markt, MR-vice-premier Didier Reynders is het daar niet mee eens. De federale minister van Energie, Marc Verwilghen (VLD), stelt dan weer voor om de onbenutte productiecapaciteit van Electrabel vrij te geven voor nieuwe spelers.

PBL/WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud