Rien ne va plus

©rv

De meerderheidspartijen struikelen naar 25 mei. Belangrijke hervormingen die nog op de plank liggen, raken er niet meer door omdat ze elkaar spaken in de wielen steken.

Ligt de Wetstraat nog wakker van wat de mensen echt aanbelangt? De afgelopen dagen spendeerde het parlement uren gepalaver, borstgeklop en theater aan de dubbele naamgeving. Het mondde uit in een regelrechte vaudeville waarbij de regeringspartijen CD&V en Open VLD elkaar naar het leven stonden.

Tegelijkertijd wijst navraag van De Tijd uit dat enkele belangrijke erfenisvereenvoudigingen er niet meer door zullen geraken. Afgezien van enkele kleinere wijzigingen zoals een vrijwillige erfenissprong zal deze meerderheid haar ambitie voor een belangrijke erfenishervorming deze legislatuur moeten opbergen. Ze had er zich nochtans in het regeerakkoord toe geëngageerd.

Je kan je afvragen waar mensen het meest van wakker liggen: van een dubbele naamgeving of van zeer concrete problemen bij erfeniskwesties. De onduidelijkheid over de verdeling van pensioenrechten in geval van echtscheiding, bijvoorbeeld, betekent voor een flink aantal mensen een lijdensweg.

Of de onduidelijkheid over de situatie waarbij gehuwden elkaars erfrecht kunnen inperken. Of de (on)mogelijkheid om af te wijken van een verdeling in natura, wat in vele families problemen kan veroorzaken.

Over de namen werden tot gisteravond op de parlementaire banken grote gevechten en schijngevechten gevoerd. Maar voor een pak concrete wetsvoorstellen is er tijdnood, gebrek aan politieke consensus of gewoon geen goesting meer.

Zelfs kleinere, politiek weinig gevoelige thema’s lukken ook in de regering niet meer. Een heel concreet voorstel dat de levens van de mensen vereenvoudigt: schaf die euromuntjes van 1 en 2 eurocent af. Het wetsontwerp werd gisteren in tweede lezing tegengehouden in de ministerraad omdat de PS ging dwarsliggen. Er komt deze legislatuur geen nieuwe poging meer.

Of neem de regeling voor Arco-coöperanten. Ook daar is het wachten geblazen tot na de verkiezingen vooraleer we zullen weten hoe de klepel aan de klok hangt.

Er rest nog tot eind april vooraleer het parlement ontbonden wordt en de regering in lopende zaken gaat. Het is echter rien ne va plus. Niet dat er geen werk meer te doen valt qua pakweg justitie of fiscaliteit. Maar partijen gunnen elkaar niets meer. De politiek van de kleine, concrete realisaties heeft plaatsgemaakt voor de grote ideologische verkiezingsretoriek. De campagne meandert. Niemand heeft op dit moment al met één thema de aanloop naar 25 mei kunnen beheersen.

Elke partij bereidt zich voor op de campagnesteekspelen over wie met wie, over vaak te vage ideologische dada’s. In elke parlementaire tussenkomst wordt nu gedacht in functie van 25 mei. Straks lanceren partijen tientallen concrete voorstellen voor weer nieuwe wetgeving in hun verkiezingsprogramma’s. Rien ne va plus, faites vos jeux. Het kan geen kwaad daarbij ook eens te kijken naar welke voorstellen er allemaal een stille dood gestorven zijn deze legislatuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud