Dat een bedrijf als Uber het interessant vindt om de stap naar Wall Street te zetten, bewijst dat de rol van de beurs in de economie nog niet is uitgespeeld.

Het alternatieve taxibedrijf Uber maakte vrijdag zijn langverwachte debuut op Wall Street. Niet op het beste moment: het beursklimaat was de voorbije dagen wat somberder geworden door de dreigende heropflakkering van de handelsoorlog tussen de VS en China. Dat verklaart deels waarom het geen knallend debuut was. Het aandeel opende 7 procent onder de intekenprijs van 45 dollar en sloot de eerste dag af op 41,57 dollar.

Het was geen imponerend debuut. Maar op de langere termijn, en dat is toch het perspectief waarmee Uber naar de beurs trekt, maakt het niet zoveel uit. Met een beurswaarde van 80 miljard dollar en een bedrijfsmodel dat niet op lucht is gebouwd, is het technologiebedrijf geen pluimgewicht dat zich laat wegblazen door lichte of minder lichte turbulentie op de aandelenmarkt.

Dat een relatief jong technologiebedrijf als Uber de stap naar de beurs zet, bewijst het geloof in de beurs, tenminste in de VS, als instrument voor de financiering van ondernemingen.

Dat een relatief jong technologiebedrijf als Uber de stap naar de beurs zet, bewijst het geloof dat er tenminste in de VS nog is in de beurs als instrument voor de financiering van ondernemingen. Want het is geen vrijblijvende stap. Uber onderwerpt zich aan de discipline van de financiële markten en de toezichthouders. Dat die soms lastig doen hebben Tesla, de bouwer van elektrische wagens, en zijn topman Elon Musk al een paar keer mogen ervaren.

Bemoedigend

Het is bemoedigend dat de beursgang van Uber als een belangrijke gebeurtenis wordt gezien. Het is geen groentje, het is een uit de kluiten gewassen innovatieve groep, internationaal actief, met verschillende diensten - taxi, maaltijdbezorging, deelfietsen. Winstgevend is Uber nog niet. Vorig jaar leed het een verlies van 2 miljard dollar.

Maar dat schrikt de beleggers niet af. Het toont aan dat de risicoappetijt bij hen nog aanwezig is, een voorwaarde voor de noodzakelijke voortdurende vernieuwing van het economisch weefsel - al zullen sommige beleggers wel op Uber zijn gesprongen enkel en alleen in de hoop op een snelle winst bij de beursgang.

Risicoappetijt van beleggers is een voorwaarde voor de noodzakelijke vernieuwing van de economie.

Of de onderneming haar hoge beurswaardering echt waard is, moet ze de komende jaren bewijzen. Het potentieel is er alvast. Als pionier en intussen bekendste en dominante speler op de taxi-appmarkt kan Uber wellicht profiteren van het the-winner-takes-it-alleffect dat speelt in de netwerkeconomie waarin Uber zit.

Er is de voorbije jaren kritiek gekomen op het beurskapitalisme. Er zijn allerlei andere mechanismen opgezet om de vraag naar en het aanbod van kapitaal voor ondernemingsinitiatieven aan elkaar te koppelen. Maar dat de vaandeldragers van de nieuwe digitale economie uiteindelijk toch voor de beurs kiezen en dat bedrijven als Microsoft, Apple en Amazon zich hebben gekroond tot beurszwaargewichten, met Google in hun zog, is een overtuigend bewijs dat de rol van de beurs in de economie nog niet is uitgespeeld.

Lees verder

Gesponsorde inhoud