Rotterdam opent LNG-offensief

De haven van Rotterdam gaat fors investeren in invoerterminals voor vloeibaar aardgas (LNG). De Nederlanders willen een draaischijf worden in de aardgashandel in de Benelux, Duitsland en Frankrijk.

(tijd) De twee LNG-terminals die in 2010 klaar moeten zijn, zullen naar verwachting 25 miljard kubieke meter aardgas per jaar verwerken. Dat schrijft De Tijd.

De continue daling van de eigen gasvoorraden heeft de Nederlanders aan het denken gezet. Maar pas toen de Russen door een conflict met Oekraine de gaskraan naar het Westen dichtdraaiden, schoot de politiek wakker. 'Rusland heeft vroeger wel wat gedreigd, maar dat er plots toch niet meer geleverd werd, was een grote schok', zegt Roland van Assche, de projectmanager LNG bij de Rotterdamse haven.

Via LNG kan een land zich minder afhankelijk maken van gas uit pijpleidingen. LNG is aardgas dat op de productieplaats tot -161 graden wordt gekoeld, zodat het vloeibaar wordt. Het kan dan eenvoudig en goedkoop per schip getransporteerd worden naar LNG-hervergassingsterminals. Op die manier kan aardgas vanuit veel meer productieplaatsen worden aangevoerd. Nederland kijkt uit naar landen als Algerije, Libië, Qatar, Nigeria en Maleisië.

België is een LNG-pionier in West-Europa. De bouw van de terminal in Zeebrugge werd al in 1978 voorbereid om Algerijns aardgas in te voeren. Door de LNG-terminal en de onderzeese pijplijnverbindingen met Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk groeide Zeebrugge uit tot een aardgasknooppunt in West-Europa. De controle over die strategische activiteit is de inzet van een machtsstrijd tussen hoofdaandeelhouder Suez en de Belgische gemeenten, die een minderheidsbelang aanhouden. Fluxys werkt aan de verdubbeling van de capaciteit van de hervergassingsterminal tot 9 miljard kubieke meter per jaar, iets meer dan de helft van het Belgische aardgasverbruik.

Nederland heeft de boot van vloeibaar aardgas de voorbije jaren gemist. Maar nu volgt een inhaalbeweging. Rotterdam heeft twee concrete plannen voor LNG-terminals en twee bijkomende projecten. Ook Eemshaven in de noordelijke provincie Groningen plant een LNG-terminal.

LionGas, een project van het voormalige Petroplus, heeft alle vergunningen klaar voor de eerste Rotterdamse LNG-terminal. De Gate Terminal (een consortium van het tankopslagbedrijf Vopak en het Nederlandse gasbedrijf Gasunie) volgt wellicht begin 2007. Deze twee terminals zouden vanaf 2010 25 miljard kubieke meter aardgas per jaar kunnen invoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud