De witte kassa uitbreiden naar meerdere sectoren is een goed idee als tegelijk de lasten verlaagd worden en het systeem in de praktijk werkt.

Het gaat niet goed met de handelszaken in België. De handel telde vorig jaar een recordaantal herstructureringen, met meer dan 3.500 werknemers die betrokken waren bij een (voornemen tot) collectief ontslag. En de omzet stagneerde voor het eerst in 15 jaar, stelde de handelsfederatie Comeos deze week nog. Voor dit jaar wordt meer van hetzelfde verwacht. De vlakke omzet en de scherpe concurrentie zetten de winstgevendheid van onze winkels stevig onder druk. De rendabiliteit van de sector is volgens Comeos de voorbije tien jaar zelfs met 20 procent gedaald. Somberheid troef, dus.

Staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) komt nu uitgerekend voor die sector, waar traditioneel een flink deel van zijn achterban huist, met een voorstel voor de witte kassa op de proppen. Dat systeem, dat zowel economische als sociale gegevens over de werknemers registreert, zet(te) de horeca in rep en roer. De witte kassa’s doden het laatste restje marge dat velen nog net deed overleven, is het meest gehoorde argument van de tegenstanders.

Het is de realiteit dat een aantal handelszaken maar kan overleven door af en toe flexibele arbeidskrachten in het zwart in te zetten. Maar dat wil niet zeggen dat we dat systeem in stand moeten houden. Het is daar niet voor bedoeld.

Een belastingsysteem moet fair zijn. Dat kan maar als iedereen gelijk is voor de wet. Ook de ondernemers en de werknemers hebben daar op de lange termijn alleen maar baat bij. Dat betekent ook dat effectieve controles nodig zijn. De witte kassa is een van de manieren daarvoor. De overheid moet er dan wel voor zorgen dat de controle- en registratiesystemen op het terrein werkbaar zijn. Dat was in het verleden wel eens niet het geval.

Een tweede, en minstens even belangrijke voorwaarde is dat er eindelijk iets substantieels wordt gedaan aan dat recordaantal herstructureringen in de handel of aan de moeilijkheden met dreigend jobverlies in de bouwsector. Daarom moet deze regering vooral ook een krachtig signaal geven met een betekenisvolle lastenverlaging.

Het gebrek aan flexibiliteit in de arbeidsreglementering is een andere angel. Te vaak wordt teruggegrepen naar zwartwerk voor enkele uren hulp op piekmomenten, in de horeca maar ook in een deel van de detailhandel. Het is goed dat sociale fraude aangepakt wordt, maar maak dan tegelijk de reglementering voor gelegenheidsarbeid flexibel en haalbaar. Anders dreig je een schitterend systeem van witte kassa’s te hebben, maar wel voor steeds minder winkels.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud