Schröder bevrijdt Bush uit diplomatiek isolement

(tijd) - De Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, heeft de Amerikaanse president, George Bush, gisteren bevrijd uit zijn diplomatieke isolement. Een dag na de kille ontvangst van zijn hautain geachte toespraak in de Verenigde Naties vond Bush in Schröder een welwillende partner voor samenwerking in Irak.

'We moeten de oude meningsverschillen achter ons laten en zijn het eens over samenwerking in Irak', deelde een glunderende Bush mee. Volgens Schröder is een democratisch en stabiel Irak van belang voor de hele regio en daarmee ook voor Europa.

Bush sprak de Duitse leider aan bij zijn voornaam. De hartelijke toon stond in schril contrast met de gespannen sfeer rond het samenzijn met de Franse president, Jacques Chirac, een dag eerder.

Het was de eerste bilaterale ontmoeting tussen de leiders in anderhalf jaar. Washington verklaarde Schröder tot persona non grata na een verkiezingscampagne waarin de SPD-leider fel van leer trok tegen de prille Amerikaanse oorlogsplannen.

Mee uit vrees voor economische schade heeft Duitsland er alles aan gedaan om de breuk te herstellen. Tot gisteren was dat vergeefse moeite, maar de onverwacht stroeve nasleep van de oorlog heeft ook Bush ontvankelijker gemaakt. Hij is naarstig op zoek naar bondgenoten om een sceptisch publiek duidelijk te maken dat de VS de lasten niet alleen dragen.

De binnenlandse problemen van Bush gaven Schröder op zijn beurt de kans de persoonlijke verhouding met Bush weg te werken als irritant 'issue' in de Duitse binnenlandse politiek. Tegelijkertijd weet hij zich zo enigszins te bevrijden uit de innige omarming van Chirac.

Daar kwam nog bij dat Duitsland precies dertig jaar geleden werd toegelaten tot de VN. Schröder maakte gisteren in zijn rede tot de VN indirect aanspraak op permanent lidmaatschap van de Veiligheidsraad.

Schröder zei niet dat Duitsland voor een nieuwe resolutie zal stemmen, waarmee de VS meer internationale fondsen en troepen voor Irak hopen aan te trekken. Maar 'de meningsverschillen gaan over termijnen en zijn daarom overbrugbaar', zei de bondskanselier.

Daarmee gaf hij aan dat de anti-oorlogscoalitie met Parijs en Moskou scheurtjes vertoont. Na afloop van een onderlinge ontmoeting zeiden de drie leiders gisteren nog steeds dat de soevereiniteit zo snel mogelijk moet worden overgedragen aan de voorlopige regeringsraad in Irak, onder de hoede van de VN. Maar Schröder noemde gisteren geen data. Ook Rusland beweegt. 'Een tijdschema is belangrijk, maar we kunnen soepel zijn', stelde een diplomaat.

Volgens Chirac zit er 'nog geen kiertje' tussen de Duitse en de Franse opstelling. Maar Amerikaanse diplomaten in New York leken zich al neer te leggen bij een Franse stemonthouding. 'We zullen ons best doen, maar vergeet niet dat Irak maar één kwestie is. Over Afghanistan, Iran en andere zaken werken we heel nauw met Frankrijk samen', zei Kim Holmes, staatssecretaris voor VN-zaken.

De VS willen hun civiele bestuurder Paul Bremer nog minstens een jaar de macht laten uitoefenen in Bagdad. Holmes zei gisteren dat de macht beter wat later kan worden overgedragen aan een regering die dan tenminste beschikt over legitimiteit en bestuurscapaciteit.

Holmes nam afstand van Ahmed Chalabi. De Iraakse leider is 'toevallig' deze maand voorzitter van de regeringsraad en paradeert in New York als toekomstig president. Hij dringt eveneens aan op spoed. Volgens Holmes heeft Chalabi recht op zijn mening, maar is hij niet meer dan 'een van de leden van de raad' en zeker niet 'onze man'.

De toenadering tussen Bush en Schröder zich in een aanbod om Iraakse politie- en legereenheden op te leiden in Duitsland. Berlijn had dat voor de ontmoeting in het vooruitzicht gesteld.

Veel belangrijker is het politieke effect in de VS. De democraten, die hun kansen om het Witte Huis volgend jaar te heroveren zien stijgen met het groeien van Bush' problemen in Irak, laken het onvermogen van Bush om internationale consensus te bereiken over de aanpak van Irak.

De indruk dat de VS alleen staan, maakt het ook moeilijker om 87 miljard dollar aan fondsen voor Irak goedgekeurd te krijgen in het Congres. Ruim 20 miljard dollar is voor pure wederopbouw. Ook republikeinse Congresleden hebben moeite om hun kiezers dit te rechtvaardigen. RW

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud