Schuldafbouw vertraagt gevoelig door mindere conjunctuur

(tijd) - De Belgische schuldratio, de verhouding tussen de overheidsschuld en het bruto binnenlands product (BBP), daalde vorig jaar met niet meer dan 1,8 procentpunt tot 107,6 procent. Het is van 1994 geleden dat de schuldafbouw zo traag daalde. De Schatkist verwijst naar de tegenvallende groei en de overname van de schuld van Credibe, ex-CBHK. Toch verwacht de federale minister van Financiën, Didier Reynders, dat de schuldgraad volgend jaar onder 100 procent zakt.

Van een piek van 138,1 procent in 1993 belandde de schuldratio eind vorig jaar op 107,6 procent. Dat leert het nieuwe jaarverslag van de Belgische Schatkist. Toch verliep de schuldafbouw vorig jaar gevoelig trager dan in de jaren daarvoor. Zo daalde de ratio in 2000 nog met bijna 6 procentpunt, van 115 tot 109,3 procent.

De flinke vertraging van de schuldafbouw is in de eerste plaats een gevolg van de tegenvallende groei. Vorig jaar groeide de Belgische economie slechts met 1 procent, raamt het Planbureau. In 2000 bedroeg de economische groei nog 4 procent. 'Door de lagere groei viel de endogene vermindering van de schuldratio terug van 6 procent in 2000 tot 3,5 procent in 2001', zegt de Schatkist in zijn jaarverslag. De endogene vermindering is de daling van de schuldratio die rechtstreeks gekoppeld is aan de groei.

Maar ook externe factoren wogen op de schuldafbouw. De overheid nam vorig jaar de schuld over van Credibe, het voormalige Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet (CBHK), waardoor de schuldgraad met 1,8 procentpunt steeg. Daardoor daalde de schuldratio per saldo in 2001 slechts met 1,7 procentpunt.

Toch blijft de federale minister van Financiën, Didier Reynders, ervan uitgaan dat de schuldratio volgend jaar onder de historische drempel van 100 procent terugvalt. Daarmee is Reynders optimistischer dan het Planbureau. Dat gaat uit van een schuldratio van 101,1 procent eind volgend jaar.

Ondanks de tragere schuldafbouw wijst Jean-Pierre Arnoldi, de Administrateur-generaal van de Schatkist, erop dat de structuur van de Belgische schuld gevoelig verbeterd is. 'Door de terugbetaling van overheidsleningen met een hogere rentevoet daalde de gemiddelde rente van de schuld vorig jaar van 6,40 naar 5,77 procent.' Ook meldt Arnoldi dat de Belgische schuld minder gevoelig is voor wisselkoersschommelingen door de verdere afbouw van de deviezenschuld. Die bedroeg eind vorig jaar 2,75 procent van de totale schuld versus 3,4 procent eind 2000. 'De sterkere euro zette de Schatkist recent overigens aan om de deviezenschuld verder af te bouwen. Vooral de dollarschuld werd teruggeschroefd', zegt Arnoldi.

DM

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud