Secretaris-generaal Annan pleit voor outsourcing bij VN

(reuters) - De Verenigde Naties moeten de outsourcing overwegen van enkele van hun activiteiten. Dat vindt VN-secretaris-generaal Kofi Annan. 'Bepaalde administratieve taken kunnen ook veel goedkoper uitgevoerd worden in ontwikkelingslanden', zegt Annan.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan lanceert zijn voorstellen in een rapport over de hervorming van het bestuur van de internationale organisatie. Annan stelde dat document samen op uitdrukkelijk verzoek van de wereldleiders. Die drongen tijdens de VN-top in september vorig jaar aan op een grondige hervorming van de organisatie om nieuwe corruptieschandalen te voorkomen.

In het gisteren gepubliceerde rapport stelt Annan voor, de secretaris-generaal meer controle te geven over de belangrijkste departementen van de internationale organisatie. 'De VN-chef moet ook de bevoegdheid krijgen geld en jobs van het ene departement naar het andere te verschuiven naargelang de nood', vindt de Ghanees.

Annan lanceert ook het idee van werknemersbuy-outs. Met die maatregel is volgens hem 100 miljoen dollar gemoeid. 'Maar wat we vast en zeker moeten bestuderen, zijn de voordelen van de verhuizing van bepaalde administratieve jobs naar lagelonenlanden. We moeten eens een gedetailleerde kosten-batenanalyse maken voor de verschillende administratieve diensten', zegt de VN-secretaris-generaal.

Annan denkt bijvoorbeeld aan de uitwijking van de loonadministratie of van de vertaaldienst. De verhuizing van de vertaaldienst uit New York zou de VN jaarlijks 35 miljoen dollar aan besparingen opleveren, berekende een VN-commissie vorige maand. Vooral Aziatische landen lijken in aanmerking te komen als nieuwe locatie voor de VN-diensten. 'China liet al weten erg geïnteresseerd te zijn in enkele plannen', luidt het in VN-kringen.

Kofi Annan speelt ook met het idee bepaalde VN-operaties uit te besteden aan derden. Om welke diensten het gaat, is voorlopig niet bekend.

Het is nog maar de vraag of Annans voorstellen ooit in de praktijk worden omgezet. Want alle 191 leden van de Algemene Vergadering van de VN moeten groen licht geven aan de plannen. Analisten verwachten dat heel wat ontwikkelingslanden zich tegen de voorgestelde hervormingen gaan verzetten.

'De ontwikkelingslanden vrezen dat de reorganisatie van de VN vooral hen zal treffen', zeggen ze. De analisten wijzen erop dat veel van de jobs die volgens Annan in aanmerking komen voor uitwijking, nu in New York worden ingevuld door inwoners van de armere VN-lidstaten.

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York werken momenteel zo'n 4.500 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud