Senior writer

Parijs ontwaakt na het bloedbad van gisterenavond. Na de gerichte aanslagen in januari heeft nu blinde terreur ongenadig toegeslagen. Het is oorlog aan de Seine.

Er zijn nog steeds veel vragen en weinig antwoorden na de bloedige nacht in Parijs. Maar alles wijst erop dat het een goed voorbereide en gecoördineerde golf van aanslagen was. Terwijl de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt begin dit jaar nog een duidelijk doel hadden, is het nu puur blinde terreur die zo veel mogelijk angst wilde zaaien. Een ongezien aantal slachtoffers viel onder een kogelregen. Een mooie vrijdagavond werd een nachtmerrie in de Franse hoofdstad.

De schok is groot. President François Hollande riep meteen de noodtoestand uit en versterkte de controle aan de landsgrenzen. In zijn toespraak gisteravond klonk ontreddering.

De aanslagen zijn ook een nachtmerrie voor iedereen die moet instaan voor de veiligheid. Door de snelheid en de omvang was het onmogelijk de situatie snel onder controle te krijgen. 

De terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Daarmee staat vast dat de aanslagen rechtstreeks verbonden zijn met de oorlog in Syrië. Frankrijk profileert zich steeds meer als een voortrekker in de strijd tegen Islamitische Staat, zowel in Syrië als in Irak. Daar betaalt het land nu een prijs voor.

De aanslagen treffen ook het hart van de westerse waarden. Sinds de Franse revolutie zijn 'liberté, égalité et fraternité' doorgedrongen in de hele westerse wereld. Het zijn ook die waarden die de terroristen duidelijk viseerden.

De aanslagen ontwrichten het land. Er is nog geen begin van een antwoord gevonden. De schok moet nog verwerkt worden.

Maar na de ontzetting en de rouw kan het land alleen de rug rechten en mag het niet bezwijken onder de druk van het terrorisme, hoe wreed dat ook heeft toegeslagen. Zoals ook de Amerikaanse president Barack Obama stelde, is Parijs het symbool van menselijke vooruitgang. Een symbool ook van de Verlichting. Die waarden moeten we koesteren. De Verlichting was destijds een strijd tegen het obscurantisme, iets waar deze wereld weer mee te maken krijgt. Parijs moet opnieuw het symbool worden van het verlichte denken, in een wereld waar vrijheid en tolerantie het halen van haat en fundamentalisme.

De aanslagen maken duidelijk dat het geen eenvoudige strijd wordt, maar wel een oorlog die gewonnen moet worden. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud