Advertentie

Slechts borrelnootjes

©Sofie Van Hoof

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is er in de regering dan toch een principeakkoord bereikt om een geste te doen voor de aandeelhouders van Fortis. Die zagen hun vennootschap in enkele dagen tijd getransformeerd van de grootste bankverzekeringsgroep in de Benelux tot een beursschelp met enkele internationale verzekeringsactiviteiten, wat cash, en een portefeuille besmette kredieten.

(tijd) - Het eens zo trotse Fortis is tot een waardeloze ruïne vervallen. Van de bedrijvige financiële activiteit die er niet zo lang geleden heerste, rest zo goed als niets meer. De bank-  en de verzekeringsdivisies zijn verkocht, aan de Nederlanders en de Fransen.
Het was een gedwongen verkoop, onder druk van de overheid. De aandeelhouders moesten het allemaal ondergaan. Daarom is het verdedigbaar dat ze door die overheid gedeeltelijk worden vergoed voor het geleden verlies. Ze zullen mogen delen in de meerwaarde die de overheid eventueel realiseert op het belang dat ze kreeg in BNP Paribas in ruil voor de verkoop van Fortis Bank België.

De modaliteiten van de compensatie moeten de komende dagen nog worden vastgelegd, maar het ziet er nu al naar uit dat vooral de kleine aandeelhouders ervan zullen profiteren, de grote heel wat minder. Dat de Fortis-aandeelhouders slechts een deel van de eventuele meerwaarde krijgen, is normaal. Bij de redding van de Fortis Bank heeft de overheid - versta de belastingbetalers - een groot stuk van het risico op zich genomen. Het is evident dat ze daarvoor vergoed wordt.

Het moet duidelijk zijn dat het hier om een uitzonderlijke gunstmaatregel gaat. Het is geen precedent waarop andere dan de Fortis-aandeelhouders zich kunnen beroepen om eveneens een schadeloosstelling te krijgen van de overheid voor de verliezen die ze op de beurs hebben geleden.

Het is geweten - of zou geweten móéten zijn - dat aandelen risicovol zijn en fundamenteel verschillen van obligaties en spaarrekeningen - al blijken zelfs die laatste in de huidige tijden geen veiligheid te bieden. Tegenover een potentieel hoger rendement staat altijd een hoger risico. Dat is een basisprincipe dat elke spaarder en belegger hoort te kennen. Wie  meent dat een aandelenbelegging een alternatief is voor een spaarboekje, springt even onzorgvuldig om met het risicobesef als de nu zo verfoeide bankiers.

De aandeelhouders van Fortis krijgen slechts een aalmoes. Het is weinig waarschijnlijk dat ze daar genoegen mee nemen. Tal van organisaties hebben al aangekondigd het voor de gedupeerde Fortis-beleggers te willen opnemen. Ze stellen juridische acties in het vooruitzicht om de schade te verhalen op wie voor het debacle verantwoordelijk is.

Door de ondergang van Fortis is voor miljarden euro’s waarde vernietigd. Het gaat om een gigantisch bedrag. Bij wie denkt men dat te kunnen recupereren? De kans dat de Fortis-aandeelhouders een groot stuk van hun geld terugkrijgen, is nihil. Neen, op een vette vis hoeven ze niet hopen. Ze zullen ten hoogste wat borrelnootjes krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud