SN Brussels Airlines heeft raad van bestuur

(tijd) - SN Brussels Airlines (SNBA), de opvolger van Sabena/DAT, heeft ruim acht maanden na de start van zijn operaties een volledige raad van bestuur. Een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van SNBA benoemde twaalf leden. Gedelegeerd bestuurder Rob Kuijpers leidt voorlopig de vergaderingen, een voorzitter is er nog niet.

SNBA werkte met een voorlopige en beperkte raad van bestuur. Die bestond uit vier leden, met name SN Airholding, de grootste aandeelhouder van SNBA; Rob Kuijpers, gedelegeerd bestuurder van de luchtvaartmaatschappij; Peter Davies, aangetrokken als algemeen directeur en Etienne Davignon, de man van vele besturen en samen met Maurice Lippens de 'vader' van SNBA. Lippens en Davignon brachten ruim 30 aandeelhouders of 180 miljoen euro bijeen in SN Airholding.

Die vier blijven en worden aangevuld met acht extra bestuurders. Zeven komen op voordracht van SN Airholding, dat ruim 78 procent van de aandelen bezit, één op voordracht van SIC, dat bijna 22 procent in handen heeft. SIC of Sabena Interservice Center is het vroegere coördinatiecentrum van Sabena dat in vereffening is en dat een vordering van 50 miljoen euro bij SNBA, het vroegere DAT, heeft omgezet in aandelen. Wie SIC zal vertegenwoordigen bij SNBA is nog niet bekend.

De zeven bestuurders van SN Air Holding zijn wel al aangewezen. Scott Alcott is expert informatietechnologie bij Belgacom, zegt Cédric Leurquin, woordvoerder van SNBA. Tot einde 2000 was hij voorzitter van Belgacom Skynet. Joseph Asselbergh, gepensioneerd, bekleedde tot voor kort een tiental bestuursmandaten, waaronder één bij Dexia Bank tot eind januari. Hij is nu nog bestuurder bij onder meer Banksys. Dexia behoort met een investering van 15 miljoen euro tot de vijf grootste aandeelhouders van SN Airholding.

Georges Jacobs is vooral bekend als topman van UCB. De farmaceutische en scheikundige groep stak 2,5 miljoen euro in SN Airholding. Jean-Marie Moreels is directeur van het juridisch departement van de Fortis-groep. Fortis investeerde ook 15 miljoen euro in de holding en leende de luchtvaartmaatschappij eveneens een belangrijk bedrag om het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro aan de regering te kunnen terugbetalen.

Luc Vuylsteke is voorzitter van Sowaer of Société wallonne des Aéroports. Sowaer is de holding van de Waalse overheid die de belangen in de luchthavens van Charleroi en Luik beheert. Daarmee heeft Wallonië het mandaat bij SNBA binnen dat de Waalse minister van Economie, Serge Kubla, eiste. Via de investeringsmaatschappij SRIW is Wallonië de op één na grootste aandeelhouder van SN Airholding. Emmanuel van Innis is financieel directeur bij Tractebel en bestuurder bij SN Airholding. Electrabel, Fabricom en Tractebel investeerden samen 25 miljoen euro in de holding.

Michel Meyfroidt, directeur ondersteunende diensten bij SNBA, waaronder financiën, vervolledigt het twaalftal. Met Kuijpers, Davies en Meyfroidt heeft de SNBA-directie drie bestuursmandaten van de twaalf.

De directie van SNBA verhuist van Sabena House naar 'Corporate Village', een kantorencomplex naast de luchthaven van Zaventem. De verhuizing, voor het eind van het jaar, komt er om praktische redenen. Nu worden zowel Sabena House als de gebouwen van DAT in Melsbroek gebruikt. Tegelijk betekent de verhuizing een zichtbare breuk met het Sabena-verleden. Enkel het personeel dat de vliegtuigen onderhoudt, blijft in Melsbroek gehuisvest.

GUM

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud