Sodexho koopt bedrijf van Boekencheque

(tijd) - De Franse cateringgroep en dienstverlener Sodexho koopt Cheque-List Groep, het Belgische bedrijf achter de Boekencheque. Beide bedrijven zijn erg complementair. Sodexho staat sterk in bedrijven en is producent van de Maaltijdcheque. Cheque-List heeft met de uitgifte van drie cultuurcheques een sterkere positie bij consumenten en in culturele kringen. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Vanaf 1 mei wordt Cheque-List een onderdeel van Sodexho. De overname van de beheerder van cultuurcheques Cheque-List door Sodexho is niet zo vreemd. Sodexho is naast het grootste cateringbedrijf in ons land ook de marktleider voor cheques en dienstenkaarten. Sodexho geeft elk jaar zo'n 122 miljoen cheques uit, gaande van de Maaltijdcheque, over de Opleidingscheque, tot een Sport- en Cultuurcheque. Sodexho is daarmee de grote broer van Cheque-List.

Cheque-List is een relatief jong bedrijf. De Waalse uitgever Luc Pire richtte Cheque-List in 2000 op, toen hij een Waalse boekencheque in het leven riep. In 2004 verkreeg hij ook de Vlaamse versie van de cheque en versmolt hij beide cheques tot een nationaal betaalmiddel, geldig in de meeste boekhandels en grote ketens. De cheque is bedoeld als geschenk en kan worden gekocht in postkantoren en boekhandels.

De Vlaamse Boekencheque was een idee uit 2001 van Bert Anciaux, ook toen de Vlaamse minister van Cultuur. Ondanks de goede bedoelingen van Anciaux kwam de Boekencheque niet van de grond. Sodexho en mede-beheerder boek.be verkochten de cheque aan Cheque-List.

De Boekencheque is niet het enige product van het kleine bedrijf. In november van vorig jaar ontwierp Cheque-List, in samenwerking met de auteursrechtenmaatschappij Sabam, een Cultuur Toegangscheque en een CD-DVD Cheque bij. Ook deze cheques werken volgens hetzelfde principe. Ook zij hebben de bedoeling de consumptie van cultuurproducten te stimuleren. Cheque-list ontvangt zijn inkomsten door op elke verkochte cheque een commissie te heffen. Per boekencheque van 10 euro bijvoorbeeld ontvangt Cheque-List 30 cent.

Stichter Luc Pire verkoopt zijn bedrijf omdat de administratieve druk te hoog geworden is, en het omzetcijfer van 1 miljoen euro te klein is om naast de huidige 2 personeelsleden een extra iemand aan te werven.

Sodexho en Cheque-List zijn erg complementair. Sodexho staat sterk in de bedrijfswereld, de producten van Cheque-List zijn dan weer beter ingeburgerd bij de consument. DS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud