Spaanse premier Zapatero werkt met VN aan beschavingsalliantie

(tijd) - De beschavingsalliantie van de Arabische wereld en de westelijke wereld heeft gisteren meer vorm en toekomst gekregen. Dat is het resultaat van een ontmoeting van de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero met Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Annan is in Madrid om deel te nemen aan de terrorismeconferentie die vandaag wordt afgesloten en vooraf gaat aan de herdenking van de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004.

Zapatero kwam vorig jaar tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties al met het voorstel te werken aan een alliantie van beschavingen tussen de moslimwereld en het Westen als antwoord op de dreiging en de oorzaken van het islamitische terrorisme. In eigen land werd het plan op hoongelach ontvangen door de centrumrechtse Partido Popular. Maar Annan steunt dat plan van harte: 'We zijn in overleg om een Groep van Wijzen te formeren. Daarover hebben we binnenkort overleg met regeringen van andere landen.' Intussen is Zapatero uitgenodigd om zijn plan toe te lichten op de topconferentie van de Arabische Liga op 22 maart in Algiers.

Intussen maakt Madrid zich op voor de herdenking van de aanslagen van 11 maart 2004. Terroristen, velen met een Marokkaanse achtergrond en gelieerd aan Al Qaeda, richtten toen een bloedbad aan met explosies in vier treinen rondom het Atocha-station in Madrid. Daarbij vielen 191 doden en ruim 1.400 gewonden.

In verband daarmee eindigt vandaag een Internationale Top over Democratie, Terrorisme en Veiligheid, georganiseerd door de Club van Madrid met deelname van tientallen ex-presidenten en voormalige regeringsleiders. Een van de conclusies van deze conferentie was gisteren dat terrorismebestrijding alleen zinvol is mits tegelijkertijd de onderliggende oorzaken van dat terrorisme worden geanalyseerd. De slotzitting wordt vanmiddag bijgewoond door koning Juan Carlos, koningin Noor van Jordanië, premier Zapatero en Kofi Annan. België wordt vertegenwoordigd door vice-premier Patrick Dewael.

Door de aanwezigheid van zoveel hoge autoriteiten en uit angst voor aanslagen om het bloedbad van vorig jaar te kunnen herhalen, is Madrid meer dan ooit een bewaakte vesting. Ruim 7.000 extra politieagenten zijn ingezet om openbare gebouwen, stations, metrotreinen en andere potentiële doelwitten voor aanslagen te bewaken. In en rond de hotels waar de meeste buitenlandse gasten in het centrum van Madrid logeren, mag geen enkele auto worden geparkeerd. Auto's in dichtbijgelegen parkeergarages worden doorzocht door de politie. Bepaalde eenheden van het leger zijn in verhoogde staat van paraatheid om, indien nodig, bijstand te verlenen. Van de NAVO is een AWACS-vliegtuig geleend om het luchtruim boven Madrid te bewaken.

Morgen is het een officiële rouwdag in Spanje. Er zijn speciale zittingen met institutionele verklaringen van de regering en van de gemeenteraad van Madrid. Om 12 uur wordt vijf minuten stilte in acht genomen. In aanwezigheid van de koninklijke familie, het voltallige kabinet en koning Mohammed VI van Marokko wordt een bloemenhulde gebracht aan de slachtoffers in het zogenoemde Bos der Afwezigen in het Retiropark. 's Avonds wordt in de kathedraal van Madrid een herdenkingsdienst gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Of de kerkklokken morgenvroeg luiden, moet worden afgewacht. Burgemeester Alberto Ruiz-Gallardón had voorgesteld alle klokken in Madrid vanaf 7.37 uur - het tijdstip van de eerste explosie op 11 maart vorig jaar - vijf minuten te laten luiden. Maar Pilar Manjón, de vertegenwoordigster van de nabestaanden van de slachtoffers die zelf een zoon verloor op 11 maart, heeft laten weten geen heil te zien in dat signaal. Volgens haar is het weerbarstige geluid van zoveel kerkklokken 'gedurende vijf lange minuten' te veel van het goede voor de gevoelens van de nabestaanden. HB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud