Stella Artois Music Label sterft stille dood

(tijd) - Het Stella Artois Music Label moet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. InBev trekt zich na twee jaar terug uit de samenwerking die uniek was voor de Belgische muziekindustrie. De brouwer verlegt zijn prioriteiten naar de florerende markt van live-concerten. 'De toegevoegde waarde daarvan is veel groter', zegt Lian Verhoeven, de woordvoerder van InBev.

Het Stella Artois Music Label werd twee jaar geleden met veel poeha opgericht. Initiatiefnemer was de Nederlander Len Doens, ex-NOS en voormalig muzieksamensteller en programmadirecteur bij de muziekzender TMF. De ambitie van Loens en de sponsorende bierbrouwer luidde: de noodlijdende Belgische muziekscene een duw in de rug geven. Het label zou heel wat beginnende groepen aan een platencontract helpen, zo beloofde Doens bij de oprichting. Hij zou ook snel een beginnende grote act en drie beloftevolle groepen tekenen.

De grote act werd Praga Khan, de succesvolle danceformatie van Maurice Engelen. Engelen tekende met Doens een contract voor één album: 'Electric Religion'. Hij kreeg ook een functie in de onderneming: die van talentscout, een job waarmee hij naar zijn roots terugkeerde. In een vorig leven was Engelen al directeur van het platenlabel Antler/Subway. Nog voor het einde van 2004 zou op het Stella Artois Music Label het debuutalbum van 'de Belgische Norah Jones' verschijnen.

Maar de oogst van het platenlabel ziet er mager uit. Eind 2004 verscheen het debuut van Kill Spector: geen Norah Jones, maar vier Vlaamse kerels die rockmuziek met elektronica verweven. De groep speelde op Marktrock in Leuven, maar daar bleef het bij. Het tweede wapenfeit heet Rekash, een danceproject dat onlangs zijn eerste single op het label uitbracht.

InBev trekt zich nu terug uit de platenmaatschappij. 'Dat gebeurt zo snel mogelijk', zegt Lian Verhoeven, de woordvoerder van de bierbrouwer. 'Na een grondige evaluatie werd beslist dat muziekproductie niet onze belangrijkste marketingactiviteit mag zijn. De toegevoegde waarde van de concertmarkt is veel groter', stelt Verhoeven.

Len Doens is niet teleurgesteld. 'We gaan in onderling overleg uit elkaar', zegt hij. De twee partijen ontkennen dat de tegenvallende verkoop van 'Electric Religion' aan de basis zou liggen van de stopzetting. 'Dat InBev andere prioriteiten heeft, is jammer', vindt Doens. 'Maar zo vreemd is dat niet. De muziekindustrie is voortdurend in evolutie. Ik vergelijk ons met de zomerfestivals: daar moet men ook om de drie jaar op zoek naar nieuwe geldschieters.'

De speurtocht naar nieuwe investeerders is al een tijdje bezig, maar Loens wil er nog niets over kwijt. 'Ons businessmodel verandert elke dag, maar een ding is zeker: we blijven platen uitbrengen', zegt hij. De platenbaas werkt ook aan de oprichting van een internetradiostation voor Belgische muziek, waarop hij legale downloads wil aanbieden. De site moet voor de zomerfestivals on line zijn. Ook voor dat project zoekt hij nog geldschieters.

Volgens Doens blijft Maurice Engelen sowieso aan boord als talentscout. Maar dat klopt niet, zegt Engelen. 'Toen Praga Khan einde contract was, hield ik het ook voor bekeken als talentscout. Dat was de afspraak.' Hij kon zich niet altijd terugvinden in de strategie van het label. 'Bij Antler/Subway brachten we voortdurend albums van jong talent uit. Ik doe graag verschillende dingen tegelijk, maar dat kon niet bij Stella. Er was te veel overleg nodig.'

Engelen kan zich nu volop concentreren op Praga Khan. De opvolger van 'Electric Religion' ligt klaar, maar hij vond nog geen label dat de plaat wil uitbrengen. 'Misschien doe ik het deze keer gewoon zelf', zegt de frontman van Praga Khan.

Vanavond begint in de AB in Brussel de nieuwe theatertournee 'Code Red'. 'Code Red' vormt het tweede deel van 'The Next Dimension', de duistere theatertour die Praga Khan anderhalf jaar geleden ondernam. 'Code Red' gaat op de ingeslagen weg verder, maar is een lichtvoetigere show met klassieke balletdansers, breakdancers en acrobaten.

Thomas PEETERS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud