Stemmen met de voeten

©RV DOC

‘Wie bent u om mij te veroordelen?’ In een open brief aan de Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft filmacteur Gérard Depardieu al wie hem bekritiseerde voor zijn fiscale vlucht naar België, vlijmscherp van antwoord gediend.

Als jong acteur stak Gérard Depardieu in 1974 in de schandaalfilm Les Valseuses zijn middenvinger op naar de Franse goegemeente. Zondag deed hij het opnieuw, nu richting de Franse premier, in een open brief in de krant Le Journal du Dimanche.

Sinds vorige week bekend raakte dat Depardieu om fiscale reden naar België verhuist, kreeg hij in zijn thuisland bakken kritiek over zich heen. Hij werd uitgejouwd en bespot. Hij zou een slechte Fransman zijn.

In de open brief antwoordt Depardieu op de verwijten. Hij herinnert eraan dat hij op zijn 14 jaar is beginnen werken, als drukker. Dat hij altijd netjes zijn belastingen heeft betaald: 145 miljoen euro in de loop van vijfenveertig jaar. Dat hij in de bedrijfjes die hij heeft opgericht werk biedt aan 80 mensen. Dat hij dit jaar 85 procent belastingen betaalt op zijn inkomsten.

Maar trop is te veel. Depardieu wil afstand doen van zijn Frans staatsburgerschap. ‘Ik vertrek’, schrijft hij aan Ayrault, ‘omdat u vindt dat succes, iets creëren, talent, kortom verschillen, gesanctioneerd moet worden.’

Solidariteit tussen de burgers is het cement van de samenleving. Er mag worden verwacht dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Maar, zoals Depardieu aangeeft, er zijn grenzen.  Vijfentachtig procent afromen van iemands inkomen, dat is niet redelijk meer. Dat is diefstal, zelfs al gebeurt het door een overheid die zich ervoor verschuilt achter democratisch gestemde wetten. Nooit, in geen enkele omstandigheid, zou een belasting hoger mogen zijn dan 50 procent.

Ministers uit de socialistische Franse regering reageerden gisteren verontwaardigd op de open brief van Depardieu. ‘Het bezitten van het Franse burgerschap is een eer’, zei minister van Cultuur Aurélie Filippetti. Maar de brief zou hen beter tot nadenken stemmen. Socialisten menen dat ze welvaart kunnen scheppen door die van anderen af te nemen. Ze hebben meer aandacht voor herverdelen dan voor creëren. Constructief is dat niet.

De Franse regering moet niet verbaasd zijn dat een aantal landgenoten de wijk neemt om niet helemaal te worden kaalgeplukt. Ze probeert die vlucht met alle middelen te verhinderen. De Franse president François Hollande zei vorige week dat hij de belastingverdragen met de buurlanden wil heronderhandelen, zodat de fiscale vluchtelingen daar geen asiel meer kunnen zoeken. En als dat niet lukt, gaat hij dan een hoge omheining, met prikkeldraad, wachttorens en mijnenvelden, rond zijn land zetten?

De Franse regering ziet het niet graag, maar mensen stemmen nu eenmaal ook met hun voeten. Mag het misschien? ‘Je suis un être libre’, besluit Gérard Depardieu zijn brief. Of wil de socialist Hollande daar ook een einde aan maken, dat Fransen vrije mensen zijn?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud