Senior writer

De Britse regering voert een Google Tax in met de bedoeling de fiscale sluipwegen van de multinationals te ontraden. Maar de Britten gaan alléén die weg op, en dat is niet effectief.

De Britse regering surft op het ongenoegen van de publieke opinie tegenover multinationals die wel diensten en goederen leveren in het Verenigd Koninkrijk, maar verkiezen om die opbrengsten elders en goedkoper te laten belasten. De Amerikaanse koffieketen Starbucks werd vorig jaar al gedwongen een hoger, Brits belastingtarief te aanvaarden, nadat de consument was begonnen met een boycot van de keten.

De invoering van de Google Tax past evenzeer in de verontwaardiging die LuxLeaks in Europa heeft veroorzaakt. Deze week nog riepen Berlijn, Parijs en Rome op om in Europa de fiscale gunstregimes aan banden te leggen om oneerlijke belastingconcurrentie te voorkomen. Het initiatief was ingegeven door lekken van taxrulings waaruit bleek dat multinationals jarenlang fiscaal gingen shoppen in het aantrekkelijke groothertogdom.

Het initiatief van de grootste drie economieën uit de eurozone heeft maar zin als alle 28 lidstaten van de EU ermee instemmen. Zolang er fiscale gunstregimes zijn, zullen die gebruikt worden. Als landen ze aanbieden zijn ze de facto wettelijk, tenzij het omgekeerde bewezen wordt. En grote, internationale bedrijven organiseren zich nu eenmaal op de gunstigste manier. Multinationals kunnen zich bij wijze van spreken de weg naar de laagste belastingen googelen.

Het wordt tijd om in de Europese Unie kleur te bekennen. Ofwel stelt Europa paal en perk aan de oneerlijke fiscale concurrentie, ofwel blijven overheden op hun eentje maatregelen nemen. Beide gaan niet samen en kunnen zelfs contraproductief werken. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkt aan internationale standaarden om fiscale gegevens transparant uit te wisselen. Dat kan veel duidelijkheid scheppen op voorwaarde dat die standaard ook effectief wordt aangewend.

De Google Tax mag goed klinken en geld in het laatje van de Britse schatkist brengen. Dat is goed voor de Britse begroting, maar hij helpt het debat over oneerlijke fiscale concurrentie en fiscale transparantie geen stap verder. Nieuwe belastingregimes zullen onvermijdelijk nieuwe uitwegen brengen. In dit geval is het maar de vraag of de Britse regering zich niet rijk rekent en de inkomsten overschat. Eeder dan de Google Tax zou een Europees initiatief de sluipwegen moeten blokkeren en meer transparantie in de fiscale jungle moeten scheppen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud