Taxshift moment van de waarheid voor regering-Michel

Redacteur Politiek

De regering-Michel staat voor haar heikelste maar belangrijkste opdracht tot nu toe: een taxshift die politiek verkoopbaar is voor CD&V, maar tegelijk voldoende goed ineen steekt om geen gat in de begroting te slaan.

Net nu de regering-Michel aan de cruciale discussie over de taxshift begint, blijkt dat de Belgen hun vermogen sinds 2000 met 40 procent hebben zien stijgen. De kans is reëel dat dat cijfer de volgende weken dient als argument om belastingen naar vermogen te verschuiven. Haal het geld waar het zit.

Naarmate de taxshift de komende weken vorm krijgt, zullen de discussies hevig worden. Dat de lasten op arbeid dalen, zal op gejuich worden onthaald. Maar iedereen die in beeld komt om op vermogen, goederen en diensten (btw) of vervuiling extra te betalen, zal zijn best doen om de zwartepiet door te schuiven. De lobbymachines zullen in overdrive gaan.

Daarom kan het geen kwaad om bij de start van de taxshiftdiscussie nog eens na te denken over wat we van belastingen mogen verwachten. Dat zijn een paar dingen. Ze moeten eenvoudig zijn, ze moeten een correcte bijdrage vragen, realistisch zijn en als het kan ook het correcte gedrag aanmoedigen. Met milieubelastingen is dat mogelijk. Ze lijken - samen met de lagere arbeidslasten - het makkelijkste deel van de taxshift te worden.

De btw verhogen wordt al wat lastiger, omdat wie van een pensioen of een andere uitkering leeft dan minder kan kopen. Wie werkt, zal het via lagere arbeidslasten minder voelen.

Maar de echte discussie zal gaan over de vermogensbelastingen. Op dat punt botsen politieke emotie en pragmatisch beleid frontaal. Het beste voorbeeld daarvan zijn de onthullingen in LuxLeaks, die samenvielen met de start van de regering-Michel. Ze veroorzaakten grote verontwaardiging over rijke mensen. Maar pragmatisch bekeken leerden ze hoe de achterpoort van de kapitaalvlucht nog altijd wijd openstaat, en het dus geen zin heeft om vermogenstaksen in te voeren en tegelijk op betekenisvolle inkomsten te rekenen. Net daar ligt de knoop: CD&V en de bonden willen een taxshift die de ‘sterkste schouders’ meer doet betalen. Als dat effectief wordt geprobeerd maar mislukt, eindigt de taxshift op een groot gat in de begroting. Dan zijn we nog verder van huis.

Het leert hoe cruciaal de komende weken zijn. De regering-Michel krijgt de kans een streep te trekken onder het maandenlange gekibbel met CD&V. Ze krijgt de kans werken aantrekkelijker, België milieuvriendelijker, belastingen eenvoudiger en de begroting gezonder te maken. Als dat lukt, krijgen we een beter land met een stabielere regering. Als het niet lukt, raakt de regering-Michel wellicht nooit van het etiket ‘kibbelkabinet’ af.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud