Advertentie

Te vroeg voor hebzucht

Het is nu voldoende bewezen: de financiële markten zijn in woelige waters terechtgekomen. Een voorbeeld: de Euro Stoxx50, de referentie voor de Europese aandelen, daalde gisteren tot het laagste peil in zes maanden.

(tijd) De onmiddellijke oorzaak van de turbulenties situeert zich in de Verenigde Staten: een reeks verstrekkers van risicovolle woonkredieten kan haar verplichtingen niet nakomen.

De Amerikaanse huizensector is er benard aan toe. De vraag taant en de prijzen komen onder druk in een markt die kreunt onder de kredieten. In een dergelijke omgeving is het niet denkbeeldig dat faillissementen tot meer faillissementen leiden. Het is niet uitgesloten dat de banken de kredietkraan al te fors dichtdraaien, in de hoop de schade te beperken. Als dat op grote schaal gebeurt, dreigt een escalatie van de crisis.

Zo ver zijn we nog niet. Nu situeert de miserie zich in een klein hoekje van het financieel systeem. En dat systeem is voorlopig robuust genoeg. Dat blijkt uit de monsterwinsten die de banken bekendmaken. Dat blijkt ook uit de gezwindheid waarmee de markten de voorbije crisissen en crisisjes van zich konden afschudden: de oververhitting van de Chinese beurs twee weken geleden, de val van het hefboomfonds Amaranth vorige zomer, de plotse inflatievrees gevolgd door een plotse recessievrees in mei, de perikelen rond de olieprijs, GM, HSBC, enzovoort. Telkens zorgde de terugval alleen maar voor nieuwe koopkansen.

Deze keer hoeft het niet anders te zijn, omdat de wereldeconomie nog steeds in een opperbeste vorm verkeert en de meeste marktsegmenten nog niet overdreven duur zijn. Maar helaas kunnen die positieve fundamentele factoren een eventuele escalatie van de paniek niet voorkomen, vooral als in de volgende dagen geruchten of berichten opdoemen van grote banken of beleggingsinstellingen in moeilijkheden.

Kortom, de crisis is allerminst bezworen. Dat hoeft niet per se dramatisch te zijn. Integendeel: veel marktactoren hebben blijkbaar een stevige crisis nodig om opnieuw respect te krijgen voor risico. Dat is vandaag te weinig het geval. In de kredietmarkten werden risicovolle leningen tot voor kort al te laks toegekend, in de overtuiging dat dat risico wel kon worden afgewenteld. In de beleggersmarkt werd risico al te vaak aangemoedigd. De managers van hedge funds bijvoorbeeld krijgen een commissie van 2 procent op het bedrag dat ze beheren en 20 procent van de winst die ze voor hun cliënten realiseren. Hun prestaties worden jaarlijks afgerekend. Diegenen die voor de monsterwinsten gaan, worden razendsnel schatrijk. En als het dan al eens tegenzit, hebben ze sowieso hun forse beheersvergoeding. Waarom dan voorzichtig zijn?

Een wijze belegger zei ooit: 'Wees bevreesd als de anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als de anderen bevreesd worden.' De angst sijpelt binnen, maar zolang het ontzag voor risico niet echt herstelt, lijkt het nog wat vroeg voor hebzucht.

Pierre HUYLENBROECK

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud