Advertentie

Tegen ieder advies

©mfn online editor import

Met een nipte meerderheid kozen de Zwitsers om de vrije immigratie aan banden te leggen en binnen de drie jaar een systeem van quota in te voeren in functie van de economische noodwendigheden van het land. Dat betekent dat Zwitserland hiermee ook het verdrag over het vrij verkeer met de Europese Unie opzegt. Een verrassing die verstrekkende gevolgen kan en zal hebben.

Zowel een meerderheid van de kantons als een meerderheid van de Zwitsers stemde ja op de beperking van de immigratie. Tegen ieder advies in.

Want een ruime meerderheid van de politieke partijen, maar ook middenveldgroepen als de werkgevers en de vakbonden hadden aangeraden om ‘neen’ te stemmen. Met de klassieke argumenten dat het eenzijdig opzeggen van de overeenkomsten met de Europese Unie de problemen alleen maar zou vergroten en niet oplossen.

Bovendien huisvest Zwitserland enkele grote multinationals die bij uitstek leven van ingevoerde krachten. En steden als Basel en Genève leven van grensarbeiders. De open Zwitserse economie verdraagt wellicht geen groot slot. Maar de negatieve kanten van de immigratie, die duidelijk onder de bevolking leven, kregen de bovenhand.

Voor de Zwitserse politici is het tijd voor een zelfonderzoek. Ze hebben blijkbaar het sluimerend ongenoegen van hun bevolking onderschat. De Zwitserse burger geeft hier een scherp signaal met de uitslag van dit referendum en zegt de klassieke politiek de wacht aan.

Het initiatief komt van de rechts-populistische UDC/SVP van Christoph Blocher. Die slaagde erin om de agenda naar zijn hand te zetten. Hoewel de gestage opgang van de partij voor het eerst in 2011 een halt werd toegeroepen, de partij strandde op 26,8 procent van de stemmen, weet ze wel nog steeds de gemoederen van bevolking te bespelen.

Het resultaat is bindend en moet binnen de drie jaar in wet zijn omgezet. Dat betekent dat Zwitserland en de Europese Unie moeilijke onderhandelingen wachten. Als de vrije immigratie wordt beperkt, dan is het zeker dat de EU het vrij verkeer van de goederen zal beperken. Voor een land dat 56 procent van zijn producten uitvoert naar de EU dreigt dan een grote economische strop.

Maar de uitslag van het Zwitserse referendum zal niet alleen zijn weerslag vinden aan de officiële onderhandelingstafels.

In Europa zijn er nogal wat partijen die graag inspelen op xenofobe gevoelens en ook niet gewonnen zijn voor het vrije verkeer van goederen en personen. De Britse UKIP, het Franse Front National of de Nederlandse PVV hebben geen monopolie op dat soort ideeën. Kijk maar naar de recente commotie omdat de Roemenen en Bulgaren zich vrij mochten gaan vestigen in de EU.

Op die manier zou het Zwitserse referendum zijn opwachting kunnen maken in de Europese verkiezingen van 25 mei en zou het vastleggen van quota van immigratie wel eens een verkiezingsthema worden. Nu al wordt de nakende verkiezingsslag gedomineerd door de vrees van een opstoot van het euroscepticisme. Dit kan die stroming alleen maar voeden.

De Zwitsers hebben ook laten zien dat de bestaande instellingen hun geloofwaardigheid aan het verliezen zijn en dat op zich redelijke argumenten niet het onbestemde ongenoegen kunnen wegwerken. Laat dat een les zijn voor iedere politicus die deelneemt aan de Europese stembusslag.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud