Telenet legt de hand op Suez-dochter Codenet

(tijd) - Het Vlaamse telecombedrijf Telenet bereikte een akkoord met de Franse nutsgroep Suez over de overname van sectorgenoot Codenet. Dat vernam de redactie. Telenet maakt het nieuws vandaag bekend. Door de transactie breidt Telenet zijn activiteiten uit naar Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg en versterkt de operator zijn bedrijvendivisie gevoelig.

Begin vorige maand raakte al bekend dat Telenet het best geplaatst was voor de overname van Codenet. Voor zover bekend was de Nederlandse groep Versatel formeel de enige andere kandidaat. Codenet (100 procent Suez) levert in België en Luxemburg data- en spraakdiensten aan bedrijven en overheidsinstanties. Via de eerder dit jaar overgenomen Brusselse doorverkoper Phone-Plus is Codenet ook actief op de markt voor particulieren.

Codenet betekent voor Telenet, dat zich toelegt op Vlaanderen en in beperkte mate ook op Brussel, geografische expansie. Tegelijk kan Telenet Business, de bedrijvendivisie van Telenet, zich gevoelig versterken. Telenet Business is, ondanks een beter dan geplande groei, een relatief kleine speler op de markt voor professionele klanten. Een sprong voorwaarts is nodig. Telenet maakte van de overname van Codenet, dat Telenet goed aanvult, dan ook een prioriteit.

De omzet van Telenet Business, dat 50 mensen op de loonlijst heeft staan, bedroeg vorig jaar ongeveer 35 miljoen euro. Codenet kwam in 2002 aan ruim 33 miljoen euro en heeft zo'n 110 mensen in dienst. De Suez-dochter is verlieslatend (een nettoverlies van 9,8 miljoen euro in 2002) maar verwacht eind dit jaar met de cashflow uit het rood te geraken.

Codenet, dat klanten als Shell, UCB en BASE bedient, investeerde zwaar in een eigen glasvezelnet dat met ruim 4.000 km een van de uitgebreidste van het land is. Door gebruik te maken van het net van Telenet kan Codenet de onkosten terugdringen. Volgens een welingelichte bron blijft het management van Codenet op post en blijft Codenet gevestigd in Brussel. Het bedrijf zou Telenet Business onder zijn hoede nemen.

Het overnamebedrag is niet bekend. Telenet kan de overname financieren uit de cashflow maar had wel het akkoord nodig van zijn banken. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de Raad voor de Mededinging. Die buigt zich ook over de overname van betaaltelevisiezender Canal+ Vlaanderen door Telenet en Interkabel. Telenet greep eerder naast het Brusselse kabelbedrijf Coditel, ook een Suez-filiaal, en naast KPN Belgium (nu Scarlet).

De telefoonmaatschappij stapte voorts uit de race voor de internetaanbieders Planet Internet en Wanadoo.

BB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud