Toch even schrikken

©-

Noord-Korea liet gisteren een kernwapen ontploffen. Daarmee verraste het land vriend en vooral vijand. Analisten gingen ervan uit dat het land ‘binnen enkele maanden’ aan een nieuwe kernproef toe was - de vorige dateert van 2006. De vraag is waarom het regime in Pyongyang uitgerekend nu zo’n proef uitvoert en daarmee flagrant ingaat tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

(tijd) - Het antwoord is niet eenvoudig. Noord-Korea is internationaal geïsoleerd. Het land is hermetisch afgesloten en de bevolking leeft onder een verschrikkelijke dictatuur. De zoektocht naar de motieven is dan ook niet meer dan giswerk, zelfs voor analisten die de ontwikkelingen in het land beroepsmatig opvolgen.

De meest voor de hand liggende verklaring is dat Noord-Korea een nieuwe hefboom wil creëren voor onderhandelingen met de Verenigde Staten. Door de stugge houding en de kernproef staat  het land alvast opnieuw bovenaan op de Amerikaanse agenda. Of de kernproef dan het gewenste resultaat oplevert, moet nog blijken. Zelfs Rusland en China, traditioneel eerder voorzichtig als het om Noord-Korea gaat, veroordeelden de kernproef. Maar zeker China zal Noord-Korea  niet zomaar laten vallen. China is de grootste handelspartner van Noord-Korea, eigenlijk de levenslijn van het land gezien de internationale boycot, en Peking handelt meestal uit eigenbelang, niet in het belang van de internationale gemeenschap.

Maar er zijn nog andere scenario’s. De kernproef zou kunnen wijzen op een interne machtsstrijd. De Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-il, herstelt nog steeds van een beroerte en is nauwelijks nog in het openbaar gezien. De verwachting is dat zijn jongste zoon, Kim Jong-un, op termijn de teugels in handen neemt. Volgens specialisten is het best mogelijk dat het nucleaire machtsvertoon dan ook meer voor binnenlands gebruik is dan voor de buitenwereld. En dan rijst de vraag hoe sterk het regime van Pyongyang nog in het zadel zit.

Na de proef blijft de vraag hoe de internationale gemeenschap moet omgaan met dit land. Je kan Noord-Korea moeilijk nog verder in het isolement drijven. Zo’n maatregel zou alleen de verpauperde bevolking treffen. Als het internationale antwoord ‘krachtig’ moet zijn, zoals de Amerikaanse president Barack Obama het wil, dan moet het wel het juiste antwoord zijn. En tenzij je overgaat tot echt militair ingrijpen, liggen de alternatieven niet  voor de hand. Het wordt dus een moeizame diplomatie, in de hoop dat het land uiteindelijk toch de internationale gemeenschap kan worden binnengeloodst.

De kernproef van Noord-Korea maakt nog maar eens duidelijk dat de technologie om kernwapens te maken relatief eenvoudig te verkrijgen is. Noord-Korea is overigens niet het enige land met een bedenkelijke reputatie dat over kernwapens beschikt. Daarom is het altijd even schrikken als zo’n land nog eens demonstreert dat het een kernwapen kan maken.

Jean VANEMPTEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud