Toplui gekelderde VS-bedrijven verdienden 3,3 miljard dollar

(tijd) - 208 toplui van 25 Amerikaanse concerns die sinds begin 2001 bescherming zochten tegen hun schuldeisers, verdienden ten minste 3,3 miljard dollar (3,37 miljard euro) aan allerhande vergoedingen en de verkoop van aandelen. Daar staat tegenover dat 211 miljard dollar (215 miljard euro) aan aandeelhouderswaarde en 94.000 banen verloren gingen, aldus een onderzoek in de Financial Times.

Veel topmanagers van Amerikaanse bedrijven die vechten voor hun voortbestaan verdienden de voorbije jaren zeer veel geld, vooral door de verkoop van aandelen. Daarbij profiteerden ze van hoge koersen die aangevuurd werden door goed onthaalde resultaten. De cijfers die de bedrijven voorlegden blijken nu echter almaar vaker opgeblazen te zijn.

De Financial Times ging voor de 25 grootste gevallen sinds begin 2001 van een gerechtelijk akkoord voor Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven na hoeveel toplui en directeuren op lagere echelons in 1999, 2000 en 2001 incasseerden. Dat geeft een totaal van ongeveer 3,3 miljard dollar. Daarbij werd rekening gehouden met salarissen, premies en de verkoop van aandelen. Dat laatste leverde het meest op: 2,9 miljard dollar. Het totaal is een minimum omdat de cijfers bijvoorbeeld geen rekening houden met voordelen zoals een levensverzekering of het persoonlijke gebruik van de jet van het bedrijf.

Telecombedrijven komen vaak voor op de lijst. Zij profiteerden sterk van de aandelenhausse in de onderzochte periode. De lijst wordt aangevoerd door Gary Winnick van telecomgrossier Global Crossing die meer dan een half miljard dollar vergaarde. Ook andere bekende managers, zoals Kenneth Lay van energiebedrijf Enron, krijgen een plaats in de top-10. Anderen zijn minder bekend: K.B. Chandrasekhar van webhostingbedrijf Exodus verdiende 131 miljoen dollar. Hij richtte Exodus op met 5.000 dollar.

Negen managers verdienden meer dan 100 miljoen dollar. De top-52 rijfde 2,95 miljard dollar van het totaal binnen. Er zijn geen aanwijzingen van inbreuken maar gezien de bedragen gaan er stemmen op dat de betrokkenen het geld dat ze kort voor de crisis van hun bedrijf verdienden, zouden terugbetalen.

Bert Broens

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud